Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koks turtingas būtų Billas Gatesas, jei būtų likęs „Microsoft“?

Ar pamenate laikus, kai Billas Gatesas buvo turtingiausias pasaulio žmogus? Dabar apie jį taip nebekalbame, nors tame sąraše jis vis dar užima labai aukštą poziciją.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Scanpix“/AP nuotr.

Turtingiausias planetoje?

Billas Gatesas savo ateitį užrašė tada, kai 1975 metais su Paulu Allenu įkūrė „Microsoft“. 1986 metais kompiuterijos sprendimų kompanija įžengė į akcijų biržas, o tuomet prasidėjusi kompiuterių evoliucija sparčiai augino Gateso turtus. 1998 metais „Microsoft“ aplenkė kelias gamtinių resursų ir prekybos kompanijas, tapdama vertingiausia įmone pasaulyje. Tuo metu Gatesui priklausė nemažas akcijų paketas, kuris buvo vertinamas 2,6 milijardais dolerių.

Pačioje 21 amžiaus pradžioje Gatesas pasitraukė iš „Microsoft“ vadovo pozicijų, bet liko investuotojų taryboje kaip vienas iš svarbiausių kompanijos savininkų. Tiesa, su laiku jo valdomas akcijų paketas traukėsi. Gatesas pavertė namažą savo akcijų dalį pinigais, dalį kurių panaudojo savo filantropinei veiklai. Kai 2020 metais Gatesas ir antra koja galutinai pasitraukė iš „Microsoft“, jo akcijų paketas susitraukė iki vos 1 proc..

Tiesa, to pakanka, kad Gatesas vis dar būtų vienu turtingiausių žmonių pasaulyje. Šiuo metu pasak „Forbes“ Gateso turtai vertinami 138,6 milijardais dolerių. Pernai dėl išaugusios namų kompiuterių paklausos Gateso turtų vertė išaugo 6,5 milijardais dolerių. Jį turtingiausiųjų sąraše lenkia Bernardas Arnaultas su šeima, Jeffas Bezosas ir, žinoma, turtingiausias planetos žmogus Elonas Muskas.

E.Musko turtai dabar vertinami šiek tiek daugiau nei 300 milijardų dolerių, Bezoso – šiek tiek daugiau nei 200 milijardų. Verta pabrėžti, kad šios sumos yra hipotetinės ir neatspindi skaičių šių žmonių sąskaitose.

Dažnai tokius sąrašus skaitantys žmonės mano, kad tai – lengvai likviduojamas ir panaudojamas turtas. Tačiau didžiąją tų turtų dalį sudaro akcijos. Jų pardavimas siekiant panaudoti tuos pinigus kitur sukeltų akcijų kainų svyravimą, kuris pakeistų ir tikrąją turtų vertę. Pavyzdžiui, jei išgirstumėte, kad Muskas parduoda didelį „Tesla Motors“ akcijų paketą, pagalvotumėte, kad kompanijos laukia žlugimas, o tai sukeltų akcijų vertės smukimą.

Bet kuriuo atveju, įdomu pagalvoti, kur būtų Gatesas, jei vis dar aktyviai užsiimtų verslu? „Bloomberg“ atliko tokius hipotetinius skaičiavimus. Tarkim, kad „Microsoft“ kompanijai su Gatesu už vairo sektųsi lygiai taip pat gerai, kaip dabar. Taip pat įsivaizduokim, kad Gatesas išsaugotų 1998-aisiais turėtas pozicijas. Koks skaičius tame „Forbes“ sąraše degtų prie Gateso pavardės?

Manoma, kad Gateso turtų vertė siektų 693 milijardus dolerių. Tai yra, Gatesas būtų toks turtingas kaip trys dabar turtingiausi žmonės planetoje. Ir kas žino, galbūt jo vadovaujama „Microsoft“ būtų dar geresnėse pozicijose. „Microsoft“ ir dabar yra vertingiausia kompanija pasaulyje (neseniai vėl aplenkė „Apple“), bet gal asmenybė vadovo poste būtų padėjusi tai vertei dar labiau? Aišku, galėjo būti ir atvirkščiai – kas dabar pasakys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius