Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontraceptinės tabletės vyrams bandymu metu pasiekė 99 proc. veiksmingumą

Mokslininkų komanda trečiadienį pranešė sukūrusi vyrišką geriamąją kontraceptinę piliulę, kuri buvo 99 proc. veiksminga pelėms ir nesukėlė pastebimų šalutinių poveikių. Iki šių metų pabaigos tikimasi pradėti vaisto bandymus su žmonėmis.
Kontraceptinės piliulės
Kontraceptinės piliulės / 123rf.com nuotr.

Tyrimo rezultatai bus pristatyti Amerikos chemikų draugijos pavasario susitikime ir žymi svarbų žingsnį siekiant išplėsti kontracepcijos galimybes.

Nuo tada, kai septintajame dešimtmetyje pirmą kartą buvo patvirtintos moteriškos kontraceptinės tabletės, mokslininkai domėjosi vyrišku atitikmeniu, AFP sakė darbą pristatysiantis Minesotos universiteto magistrantas Md Abdullah Al Nomanas.

„Daugybė tyrimų parodė, kad vyrai yra suinteresuoti dalytis atsakomybe už gimstamumo kontrolę su savo partnerėmis“, – sakė jis. Tačiau iki šiol buvo tik dvi veiksmingos galimybės: prezervatyvai arba vazektomija.

Vazektomijos atšaukimo operacija yra brangi ir ne visada sėkminga.

Moteriškos tabletės naudoja hormonus, kurie sutrikdo menstruacijų ciklą, o istorinės pastangos sukurti vyrišką atitikmenį buvo nukreiptos į vyrišką lytinį hormoną testosteroną, rašo „Science Alert“.

Tačiau šis metodas sukelia šalutinį poveikį, pavyzdžiui, svorio augimą, depresiją ir padidėjusį cholesterolį.

Nehormoninės tabletės

Norėdami sukurti nehormoninį vaistą, mokslininkai nusitaikė į baltymą, vadinamą „retinoinės rūgšties receptoriumi (RAR) alfa“.

Organizme vitaminas A virsta į įvairias formas, įskaitant retinoinę rūgštį, kuri atlieka svarbų vaidmenį ląstelių augimo, spermos formavimosi ir embriono vystymosi procese.

Kaip rašo „Science Alert“, mokslininkai sukūrė junginį, kuris blokuoja RAR-alfa veikimą. Naudodami kompiuterinį modelį jie nustatė geriausią molekulinę struktūrą.

123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės
123RF.com nuotr./Kontraceptinės tabletės

Keturias savaites pelių patinams geriant cheminį junginį, pavadintą YCT529, smarkiai sumažėjo spermatozoidų skaičius ir buvo pasiekta 99 proc. apsauga nuo nėštumo poravimosi metu.

Tyrėjai stebėjo svorį, apetitą ir bendrą aktyvumą ir nenustatė jokio akivaizdaus neigiamo poveikio, nors pelės, žinoma, negali pranešti apie šalutinį poveikį, pavyzdžiui, galvos skausmą ar nuotaikos pokyčius.

Praėjus 4-6 savaitėms po vaisto vartojimo nutraukimo, pelės vėl galėjo atsivesti jauniklių.

Dauguma apklausų rodo, kad moterys yra linkusios pasitikėti savo partneriais ir perduoti kontracepcijos atsakomybę vyrams, o nemažai vyrų nurodė, kad jie būtų pasirengę vartoti kontraceptines tabletes vietoje moterų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius