Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius uždraudė Rusijos mokslininkams dalyvauti tarptautinėse konferencijose

Rusijos mokslininkai šiemet nedalyvaus tarptautinėse konferencijose, pranešė Rusijos Federacijos mokslo ir aukštojo išsilavinimo ministerija per savo „Telegram“ kanalą. Šis sprendimas priimtas po to, kai tarptautinė mokslo bendruomenė neigiamai sureagavo į precedento neturinčius Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje.
Knygos
Knygos / 123RF.com nuotr.

Ministras Valerijus Falkovas per susitikimą su universitetais taip pat sakė, kad mokslo mokyklos nebeturėtų akcentuoti, kada publikacijos indeksuojamos per dvi pagrindines tarptautines mokslo duomenų bazes, sakoma ministerijos „Telegram“ kanalu atsiųstame apibendrinime.

Kaip rašo „The Verge“, mokslininkams nedraudžiama skelbti mokslinių tyrimų publikacijas tarptautiniuose žurnaluose, dviejose indeksuojamose duomenų bazėse – „Web of Science“ ir „Scopus“, tačiau jais nebus remiamasi kaip darbo kokybės rodikliais.

Šios dvi duomenų bazės – pagrindiniai mokslinės informacijos šaltiniai, plačiai naudojami vertinant santykinę mokslinių tyrimų svarbą.

Šie žingsniai sumenkina beveik dešimtmetį trukusias pastangas didinti Rusijos mokslinių tyrimų institucijų konkurencingumą tarptautiniu mastu. Šalis aktyviai įdarbino tarptautinius mokslininkus ir siekė, kad Rusijos mokslo organizacijos, remdamosis „Web of Science“ ir „Scopus“ metrikomis, tikrintų savo tyrėjų darbus ir Rusijos mokslininkų publikacijas tarptautiniuose žurnaluose.

Vyriausybė taip pat pareiškė, kad nebereikalaus, kad moksliniai tyrimai, atlikti gavus dotacijas iš vyriausybinių mokslinių tyrimų programų, būtų skelbiami indeksuotuose žurnaluose, praneša „The Verge“.

Bendrovė „Clarivate“, valdanti „Web of Science“, jau uždarė savo biurą Rusijoje ir pareiškė, kad nevertins naujų mokslinių žurnalų iš Rusijos ir Baltarusijos.

Kitos mokslinių tyrimų organizacijos taip pat nutraukė ryšius su Rusijos mokslinių tyrimų organizacijomis. Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN) pareiškė, kad nebendradarbiaus su Rusijos Federacija. Tarptautinis matematikų kongresas liepos mėnesį vyks virtualiai, o ne Rusijoje, kaip buvo planuota.

123RF.com nuotr./Tyrimas
123RF.com nuotr./Tyrimas

Plačiau apie tai, ar Rusijos karinė agresija kelią pavojų tarptautiniam mokslui, skaitykite ČIA.

Daugelis Ukrainos mokslininkų kelias pastarąsias savaites ragino žurnalus uždrausti Rusijos mokslininkų tyrimus, tačiau tokie žinomi žurnalai kaip „Nature“ pasipriešino leidinių boikotui, teigdami, kad nenori blokuoti mokslinių žinių mainų.

Ukrainos mokslininkai taip pat sakė, kad Rusijos mokslininkai neturėtų būti kviečiami į tarptautines konferencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius