Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo profesionalus kompiuterinių žaidimų žaidėjas skiriasi nuo mėgėjo? 

E-sportas šiandien yra viena sparčiausiai augančių industrijų. Skaičiuojama, kad iki šių metų pabaigos jos vertė gali pasiekti milijardą JAV dolerių. Tai reiškia ne tik tai, kad nuolat auga varžybų ir kitų renginių skaičius, bet didėja ir konkurencija tarp žaidėjų. Todėl norinčių žaidimus paversti savo pagrindine veikla, iš kurios galima uždirbti, vis daugėja. Pagrindiniai būdai tai padaryti – varžybos ir žaidimų transliacijos.
ACC Distribution nuotr./Žaidėjas
ACC Distribution nuotr./Žaidėjas

Rekordiniu e-sporto varžybų prizu šiandien išlieka „Dota 2“, kurio laimėjimų fondas praėjusiais metais sudarė daugiau kaip 24 milijonus JAV dolerių (10 milijonų – pirmos vietos laimėtojams). Tačiau varžybų pasirinkimas šiandien yra didelis, o dėl tikrai solidžių prizų varžosi ir „League of Legends“, „SMITE“, „Counter Strike“, „Halo 5“ bei kitų garsių žaidimų profesionalai.

Tuo tarpu skaičiuojama, kad vien per pirmąjį šių metų ketvirtį „Youtube“ ir „Twitch“ platformose bendras žaidimo transliacijų peržiūros laikas siekė 2.5 milijardo valandų. Vis dėlto, čia dažnai įgūdžiai būna ne ką mažiau svarbūs nei įdomus turinio pateikimas, siekiant pritraukti ir išlaikyti auditoriją.

Žaidžiant profesionaliai, o ypač varžybose, kur svarbi kiekviena milisekundė, sėkmę gali nulemti daugelis dalykų. Vienas iš tokių yra įranga. Žaidimams skirti kompiuterio komponentai, tokie kaip klaviatūros, pelės, ausinės ir net kėdės, skiriasi nuo tų, kurie skirti naudoti namuose ar darbe.

Žaidimų pelės ir kilimėliai

Vienas svarbiausių žaidimams skirtos pelės faktorių, yra jos jautrumas, matuojamas DPI (taškų kiekis colyje). Įprasta pelė jų dažniausiai turės nuo 1000 iki 2000, tuo tarpu skirta žaidimams – nuo 12 000 iki 16 000 DPI, kurį dar galima ir reguliuoti atskiru mygtuku.

ACC Distribution nuotr./Kompiuterio pelytė žaidėjams
ACC Distribution nuotr./Kompiuterio pelytė žaidėjams

„Žaidimams skirtose pelėse jautrumas paprastai yra reguliuojamas, tai galima daryti greitai – atskiru mygtuku. Pavyzdžiui, žaidžiant šaudyklę, kur išgirdus bet kokį garsą, reikia greitai apsisukti ar pašokti, pasikeitęs DPI gali tai padaryti labai greitai. Tuo tarpu, toje pat šaudyklėje, naudojant optinį taikiklį, jautrumo jau reikės mažesnio, tad paspaudus reikiamą mygtuką DPI gali operatyviai susimažinti “, – pasakojo „ACC Distribution” Produktų ir marketingo departamento direktorius Marijus Miceika.

Kaip vieną iš šiuo metu populiariausių ir geriausiai vertinamų modelių, pašnekovas išskyrė „Steelseries Rival 600“ pelę, kurios pagrindinis išskirtinumas yra du sensoriai.

„Vienas skirtas sekti pelės judėjimo krypčiai, antras – jos atstumui iki pagrindo, ant kurio yra padėta. Pelei nušokus nuo kilimėlio, įprasta pelė nustoja judėti, o įtemptu momentu tai gali lemti labai daug. Antrasis sensorius koreguoja judėjimo kryptį ir pelei esant ore“, – pasakojo technologijų ekspertas.

Nors anksčiau žaidimų pelės buvo išskirtinai tik laidinės, šiuo metu vis labiau populiarėjanti naujovė – pelės neturinčios ne tik laido (arba hibridinės – turinčios galimybę jį prijungti), bet ir keičiamų baterijų. Dabar naudojamas specialus pelės kilimėlis, kuris kartu yra ir krovimo plokštė.

„Jeigu pelė turi belaidžio krovimo funkciją, pavyzdžiui, „Razer Mamba Hyperflux“ arba „Gamdias NYX P2“, tai reiškia, kad tokios pelės niekada nereiks krauti ir ji niekada neišsikraus, nes naudojant ją ant specialaus kilimėlio, ji kraunama visą laiką. Be to, jei šią funkciją turi telefonas, padėjus ant kilimėlio jį taip pat galima kartu įkrauti“ – teigė M. Miceika.

Žaidimų ausinės ir garsiakalbiai

Garsas, sklindandis žaidimo metu, yra ne mažiau svarbus elementas, kuris gali negrįžtamai pakeisti visą jo eigą. Tai ypač galioja pirmo asmens šaudyklėse, kuriose būtinai reikia aiškiai girdėti, iš kur ateina priešas, kurią vietą reikia stebėti ir kuria kryptimi judėti. Kaip tik todėl profesionalūs žaidėjai varžybų metu naudoja ausines, turinčias išskirtinai platų atkuriamųjų dažnių diapozoną.

„Garso kokybė priklauso nuo to, kiek garsų įrenginys gali atkurti. Įprastų ausinių, kokios geros jos bebūtų, dažnio diapazonas paprastai yra nuo 20 iki 28 000 Hz. Tuo tarpu tokių ausinių kaip „Steelseries Arctis Pro“ diapazonas siekia iki 40 000 Hz. Kuo aukštesnis dažnis, tuo aukštesni garsai girdimi, o išskirtinai plataus diapozono garsas bus labai aiškus, net maži niuansai bus aiškiai girdimi“, – paaiškino „ACC Distribution” Produktų ir marketingo departamento direktorius.

ACC Distribution nuotr./Kompiuterinių žaidimų žaidėjai
ACC Distribution nuotr./Kompiuterinių žaidimų žaidėjai

Dar vienas iš „Arctis“ serijos privalumų – atskiri kanalai žaidimo ir mikrofono garsaims. Kadangi žaidimai neretai vyksta komandomis, pastarieji reikalingi efektyviam bendravimui su komandos nariais. Naudojant „Channel Mix“ mygtuką šiuos garso lygius galima greitai reguliuoti, o jei reikia, susikoncentruoti į žaidimo situaciją, komandos pokalbius kuriam laikui galima ir visai nutildyti.

Garso kokybė priklauso nuo to, kiek garsų įrenginys gali atkurti

ACC Distribution nuotr./Kompiuterio monitorius patogus žaisti žaidimus
ACC Distribution nuotr./Kompiuterio monitorius patogus žaisti žaidimus

Vis dėlto, norintiems žaisti su garsiakalbiais, vienas žymiausių žaidimams skirtų kompiuterinių komponentų kūrėjų „Razer“ pristatė žaidimams skirtų, aukštos garso kokybės garsiakalbių liniją su RGB apšvietimu „Nommo Chroma“. Kaip ir klaviatūrose bei pelėse, garsiakalbių RGB apšvietimas gali būti atskirai programuojamas, kad atliktų tam tikrą funkciją – pavyzdžiui, apšviestų tik konkrečiam žaidimui reikalingus mygtukus.

Žaidimų kėdės ir stalai

Kadangi žaidimų sesijos dažnai užtrunka ne vieną valandą, o būna atvejų, kai tęsiasi ir dvi ar tris dienas, sėdėjimo ergonomika tampa ypač svarbi. Kaip tik todėl, lyginant su biuro kėdėmis, žaidimų kėdės būna su papildomomis angomis ventiliacijai, sėdėjimo padėtys tokioje kėdėje gali keistis, nes joje galima reguliuoti atlošą, porankius, kitas detales, o kartais net kojų atramas.

Žaidimų kėdės būna su papildomomis angomis ventiliacijai, sėdėjimo padėtys tokioje kėdėje gali keistis, nes joje galima reguliuoti atlošą, porankius

„Sėdint ant tam nepritaikytos kėdės, žaidėjas greičiau pavargsta, praranda koncentraciją, negali sutelkti dėmesio. Šiandien rinkoje yra labai daug biuro kėdžių, kurios pristatomos kaip skirtos žaidimams vien dėl to, kad yra šiek tiek vizualiai panašios. Tačiau dažnai jose būna nereguliuojamos rankų atramos, atlošas, jos neturi sprando paminkštinimo, papildomų stuburo atramų“, – kalbėjo M. Miceika.

„ACC Distribution” Produktų ir marketingo departamento direktorius išskyrė du gamintojus – „Sparco“ ir „Gamdias“. „Sparco“ yra vieni žinomiausių lenktyninių kėdžių gamintojų, kiek vėliau pradėję gaminti ir žaidimams skirtas kėdes, kurios forma primena automobilines. Tuo tarpu „Gamdias“ vieni pirmųjų pasiūlė kėdes, su šiandien itin mėgstamu RGB apšvietimu.

ACC Distribution nuotr./Kėdė skirta žaisti kompiuterinius žaidimus
ACC Distribution nuotr./Kėdė skirta žaisti kompiuterinius žaidimus

Pasak pašnekovo, ne mažiau svarbus yra ir stalas, prie kurio sėdima žaidimų sesijų metu. „Paprastai profesionalai žaidžia staliniais kompiuteriais. Tai reiškia, kad po stalu bus visas raizginys laidų, dėl kurio teks nerimauti. Gana dažnai nutinka, kad įsijautus žaidėjui, koks nors laidas būna užkabinamas ir netyčia ištraukiamas įtempčiausiu momentu. Todėl žaidimų stalai, tokie kaip „Gamdias“, turi specialias vietas visiems laidams. Taip pat stale integruotos USB jungtys, norint greitai ir patogiai prisijungti valdymo konsolę arba vairą“, – pasakojo ekspertas.

Kaip kitą svarbų akcentą jis paminėjo stalo paviršių ir reguliavimą. „Žaidimams skirtų stalų paviršius būna kaip vientisas pelės kilimėlis, padengtas specialia medžiaga, tad atskiro kilimėlio jam nereikia. O aukščio reguliavimas žaidimų stalų gamintojams yra savaime suprantamas dalykas – juk žaidėjai būna skirtingo ūgio“, – reziumavo M. Miceika.

Užsiimdamas bet kokia sporto šaka, turi turėti jai tinkamą inventorių: aprangą, patogius batelius, kamuolius, raketes ar kitus įrankius. Taip ir žaidžiant kompiuterinius žaidimus, be specialios įrangos profesionalui prilygstančius įgūdžius bus sunku įgyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius