Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Laboratorijoje: ar Lietuvos fizikai galėtų sukurti ginklą „Žvaigždžių karams“?

Ar kada susimąstėte, kas slypi už mokslo laboratorijų durų? Kaip atrodo mokslininko kasdienybė ir kokiu būdu jų naudojami sudėtingiausi prietaisai pritaikomi praktikoje? Vilniuje esantis Fizinių ir technologijos mokslų centras atvėrė duris, parodydamas ne tik naujai įsigytą superkompiuterį, kristalų auginimo laboratoriją, bet ir daugybę kitų, kvapą gniaužiančių išradimų.

Ką tik Lietuvoje praūžė neeilinis renginys – Vilniuje pirmą kartą mūsų šalies istorijoje vyko 51-oji tarptautinė fizikos olimpiada (IPhO 2021). Tai – svarbiausias pasaulio talentingiausių fizikos mokinių metų renginys.

Norėdami geriau suprasti tiksliųjų mokslų prigimtį, 15min žurnalistai apsilankė Vilniuje įsikūrusiame Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC). Jis yra didžiausia tyrimų istaiga Lietuvoje, po kurios stogu vystomas ne tik aukšto lygio mokslas, bet ir kuriamos verslui ir visuomenei naudingos modernios technologijos.

„Skaityti yra viena, bet pamatyti iš arti – visai kas kita“ – teigia dr. Mažena Mackoit, IphO 2021 LTU komandos vadovė, FTMC ir Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkė.

Pasak jos, būtent dėl to svarbu jaunimą supažindinti ne tik su mokslu - kaip teorija, bet ir su praktinėmis jo perspektyvomis.

Apginkluoti „Žvaigždžių karų“ herojus

Skamba gražiai, tačiau kaip tai padaryti - kaip sudominti mokinius fizika ir kitais tiksliaisiais mokslais?

Dr. M.Mackoit turi atsakymą: „Teoriškai, įrodant reikalingumą, galima sukurti ir Žvaigždžių karų ginklą“ – juokiasi mokslininkė. Pasak jos, mokslinės fantastikos filmai neretai įkvepia tyrėjus, galiausiai daug kas būna realizuojama.

Jai pritaria ir kiti reportaže kalbėję mokslininkai, teigę, jog praktinė tiksliųjų mokslų panaudojimo sfera labai plati – nuo tūkstančiais kainuojančių kristalų auginimo laboratorijose iki siekio tiksliai datuoti atrastus senovinius meno kūrinius.

Stebinančio dydžio superkompiuteris traukia įvairių krypčių mokslininkus, o dauguma painių laboratorijų koridorių yra atviros jauniesiems mokslininkams ir jų vykdomiems eksperimentams.

Apie tai ir dar daugiau žiūrėkite 15min reportaže:

VIDEO: Laboratorijoje: ar Lietuvos fizikai galėtų sukurti ginklą „Žvaigždžių karams“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje