Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos miške – sensacingas 3500 metų senumo radinys: pasirodo, jis susijęs su Lietuva

Metalo detektoriaus savininkas Lenkijos miške rado penkis bronzos amžiaus kirvius. Archeologai mano, kad šie 3500 metų senumo įrankiai galėjo būti naudojami malkoms kapoti arba kulto tikslais, rašo „Live Science“.
Radinys
Radinys / Starogardo miškų urėdijos pareigūnų nuotr.

Anot leidinio, Denisas Konkolas tyrinėjo tankiai apaugusią miškingą vietovę Kočiuvoje, šiaurės Lenkijos regione, kai jo metalo detektorius pradėjo pypsėti. Iškasęs dirvą apie 20–30 cm gylyje, jis aptiko metalinių įrankių.

Starogardo miškų urėdijos pareigūnai apie „sensacingą atradimą“ paskelbė lapkričio 27 d., „Facebook“ įraše. Archeologai išanalizavo penkis kirvius ir apskaičiavo, kad jų amžius – apie 3500 metų, skelbiama Lenkijos naujienų svetainėje „Science in Poland“.

„Šie daiktai šiuose kraštuose buvo gana reti“, – „Science in Poland“ sakė sakė Pamario vaivadijos paminklų restauratorius Igoris Strzokas.

Archeologinių paminklų departamento vadovas Piotras Klimaszewskis daiktus apibūdino kaip „Tautušių tipo kirvius“ – įrankius su plonu kakleliu ir pusapvaliais ašmenimis, kurie siejami su Tautušių kaimu Lietuvoje. Įrankiai greičiausiai buvo naudojami „malkoms kapoti, pjauti arba kovai“, rašė pareigūnai „Facebook“ pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad įrankiai galėjo tarnauti ir kulto tikslais. Tyrėjus nustebino, kad jie išsilaikę ir yra puikios būklės.

Archeologai taip pat aptiko 2000 metų senumo fibulą. Pastaroji – skirta drabužiams susegti, naudota kaip papuošalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius