Sportas gyvai

„Lex ano“ ir „Berlin-Chemie“ ginčą dėl vaistų prekybos teismas nagrinės iš naujo

Lietuvos vaistų didmenininkės „Lex ano“ ir Vokietijos vaistų gamintojos „Berlin-Chemie“ ginčas dėl skydliaukės sutrikimus gydančių vaistų prekybos bus nagrinėjamas iš naujo, galutinai nusprendė teismas.
Tabletės
Tabletės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Vaistai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) sausio 10 dieną tenkino „Lex ano“ kasacinį skundą ir nurodė panaikinti ankstesnius sprendimus šioje byloje bei perduoti ją nagrinėti iš naujo Vilniaus apygardos teismui.

„Pirmosios instancijos teismas turi nustatyti ir išanalizuoti (...) aplinkybes ir, įvertinęs jų visumą, nuspręsti, ar lygiagretaus importo metu egzistavo kliūtys, sutrukdžiusios atsakovei („Lex ano“ – BNS) veiksmingai patekti į rinką, taip pateisinusios objektyvųjį būtinumą perpakuoti tą patį vaistinį preparatą, kuriuo Vengrijoje ir Lietuvoje ieškovė prekiauja skirtingais pavadinimais ir ar ieškovė, prieštaraudama perpakavimui, taip dirbtinai nedalija rinkų“, – skelbia galutinė ir neskundžiama nutartis.

„Berlin-Chemie“ Lietuvos teismuose siekia įrodyti, kad jos pagamintais vaistais „Lex ano“ prekiauja pažeisdama išimtines jos teises į prekių ženklus bei reikalauja prekybą nutraukti, taip pat atlyginti dėl tokios veiklos padarytą žalą – ne mažiau kaip 32,4 tūkst. eurų ir 6 proc. metines palūkanas.     

Vilniaus apygardos teismas 2022-ųjų gegužę Vokietijos vaistų gamintojos ieškinį atmetė, tačiau „Berlin-Chemie“ skundą išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas jį 2022-ųjų gruodį iš dalies tenkino ir uždraudė „Lex ano“ prekybą vaistiniu preparatu, dėl kurio kilo ginčas.

2020 metų liepą „Lex ano“ į Lietuvą iš Vengrijos pradėjo importuoti „Berlin-Chemie“ gaminamus vaistus „Letrox“ nauju pavadinimu – „L-Thyroxin Berlin-Chemie“. Jis nėra registruotas kaip prekės ženklas, nes žodis ,,L-Thyroxin“ yra hormono levotiroksino trumpinys vokiečių kalba, tačiau žodžių junginys „Berlin-Chemie“ yra užregistruotas kaip Vokietijos įmonės prekės ženklas.

„Berlin-Chemie“ teismams nurodė, kad ji gamina ir Rytų Europoje platina vaistus su veikliąja medžiaga levotiroksino natrio druska, skirta atstatyti skydliaukės hormono levotiroksino trūkumą.

Rytų Europos valstybėse jie yra registruojami ir platinami skirtingais pavadinimais, pavyzdžiui, Lietuvoje ,– „L-Thyroxin Berlin-Chemie“, o Vengrijoje – „Letrox“. Tiek „Berlin-Chemie“, tiek „Letrox“ yra Vokietijos įmonės prekės ženklas. 

Anot nutarties, importuodama vaistus į Lietuvą „Lex ano“ informavo „Berlin-Chemie“ apie pakuotės pakeitimus. Pastaroji tam prieštaravo, tačiau „Lex ano“ to nepaisė ir pradėjo pervadintų vaistų prekybą Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius