-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietaus vandenyje esančių „amžinų cheminių medžiagų“ kiekis įvairiose šalyse viršija saugų lygį

Nauji tyrimai rodo, kad daugelyje Žemės vietų lietaus vandenyje yra cheminių medžiagų, kurių kiekis „gerokai viršija“ saugias normas, praneša BBC.
Lietingas pirmadienis Vilniuje
Lietingas pirmadienis Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šios sintetinės medžiagos, vadinamos PFAS, naudojamos nelimpančiose keptuvėse, priešgaisrinėse putose ir vandeniui atspariuose drabužiuose. jos vadinamos „amžinosiomis cheminėmis medžiagomis“, nes daugelį metų išlieka aplinkoje.

Dabar jos taip paplitusios, kad mokslininkai teigia, jog Žemėje nėra saugios vietos, kurioje būtų galima jų išvengti ir „gyvybiškai svarbu“ skubiai apriboti šių medžiagų naudojimą.

Mokslininkai baiminasi, kad PFAS gali kelti pavojų sveikatai, įskaitant vėžį, nors konkrečių tyrimų dar nėra.

Taip pat buvo iškeltas susirūpinimas dėl šių ilgaamžių medžiagų buvimo geriamajame vandenyje.

Šių metų pradžioje BBC atlikto tyrimo metu nustatyta, kad PFAS kiekis Anglijos vandens mėginiuose viršijo Europos saugos lygį, tačiau neviršijo Anglijoje ir Velse galiojančio saugos lygio.

Dabar publikuotame naujausiame mokslininkų tyrime nagrinėjamos keturios konkrečios šios klasės cheminės medžiagos. Teigiama, kad vieno PFAS kiekis lietaus vandenyje visame pasaulyje dažnai „gerokai viršija“ JAV rekomenduojamą lygį.

Duomenys rodo, kad panašiai užterštas ir dirvožemis visame pasaulyje.

Tyrimo rezultatai leidžia autoriams daryti išvadą, kad buvo peržengta planetos riba – Žemėje paprasčiausiai nėra saugios erdvės, kurioje būtų galima išvengti šių medžiagų.

123rf.com nuotr./Lietus
123rf.com nuotr./Lietus

„Mes čia teigiame, kad nebesame šioje saugioje veikimo erdvėje, nes dabar šių cheminių medžiagų yra visur“, – sakė Stokholmo universiteto profesorius Ianas Cousinsas, pagrindinis tyrimo autorius.

„Nesakau, kad visi mirsime nuo šio poveikio. Tačiau dabar esame tokioje padėtyje, kad negalime gyventi bet kurioje planetos vietoje ir būti tikri, kad aplinka yra saugi.“

Nors tai neabejotinai kelia susirūpinimą, yra tam tikrų išlygų. Daugelis šių nustatytų saugos lygių yra rekomendacinio pobūdžio, t. y. jie nėra teisiškai privalomi.

Taip pat, autorių teigimu, pasiekti mažesnes nei JAV rekomenduojamos koncentracijos vertes yra labai sudėtinga.

Per pastaruosius 20 metų mokslininkams sukaupus daugiau žinių apie PFAS, saugos rekomendacijos buvo nuolat mažinamos. Taip atsitiko ir dėl šių cheminių medžiagų buvimo dirvožemyje – ir tai taip pat kelia problemų.

2018 m. Nyderlanduose Infrastruktūros ministerija nustatė naujas PFAS koncentracijos dirvožemyje ir gilinimo medžiagose ribines vertes.

Negalime gyventi bet kurioje planetos vietoje ir būti tikri, kad aplinka yra saugi

Tačiau dėl to buvo sustabdyta 70 proc. statybų projektų, susijusių su dirvožemio šalinimu arba iškastų medžiagų naudojimu. Po protestų vyriausybė šias gaires sušvelnino.

Remiantis naujuoju tyrimu, tikėtina, kad toks saugos lygių sušvelninimas gali įvykti ir su vandens tarša.

„Jei šias gaires taikytumėte visur, niekur negalėtumėte statyti“, – sakė profesorius Ianas Cousinsas.

„Taip yra ne todėl, kad rizikos vertinimas yra blogas. Taip yra tik todėl, kad šių dalykų negalima taikyti. Ekonominiu požiūriu tiesiog neįmanoma taikyti nė vienos iš šių rekomendacijų.“

Tyrimo autoriai teigia, kad pagrindinė šių cheminių medžiagų problema yra jų patvarumas, o ne toksiškumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius