-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietingi orai nedžiugina ir jūsų įrenginių: kokios klaidos svarbu vengti jam sušlapus?

Rudens sezonas pasitinka ne tik įvairiomis spalvomis, bet ir lietingais orais. Nors dauguma išmaniųjų telefonų ir laikrodžių yra atsparūs drėgmei, ekspertas aiškina, kaip jiems gali pakenkti lietaus vanduo ir kaip reikėtų „gelbėti“ sušlapusį įrenginį, ršoma „Tele2“ pranešime spaudai.
Telefonas krenta į vandenį
Telefonas krenta į vandenį / 123RF.com nuotr.

Evaldas Viselga, „Tele2“ įrenginių serviso „Smart Master“ vadovas pasakoja, kaip įvertinti turimų įrenginių atsparumą vandeniui ir kaip reikėtų elgtis jiems sušlapus.

Įrenginių atsparumas vandeniui

Telefonams ir laikrodžiams taikomi IP reitingo sertifikatai, žymimi 2 skaitmenimis. Pirmasis IP reitingo skaičius nuo 1 iki 6 suteikiamas atsižvelgiant į tai, kokio dydžio dalelės, pavyzdžiui, smėlio smiltelės ir kiti pašaliniai objektai, gali patekti į įrenginio vidų per jos jungtis.

Antrasis IP reitingo skaičius nuo 1 iki 8 suteikiamas atsižvelgiant į atsparumą drėgmei. Tačiau svarbu atsiminti, kad gamintojai šiuos bandymus atlieka gėlame vandenyje su visiškai naujais įrenginiais.

Pasak E.Viselgos, kasdien naudojami telefonai gali nukristi ant žemės ar būti kitaip pažeidžiami, o atsiradę įtrūkimai gali paveikti jų pralaidumą vandeniui. Pažeidimai atsiranda ir dėl natūralaus dėvėjimosi – su laiku pradeda formuotis akimi nepastebimi įtrūkimai. Toks įrenginys gali sugesti net ir ilgiau paliktas lietuje.

Kada garantija negalios?

Net ir aukščiausią IP balą turinčiam įrenginiui su įtrūkimais, sugedus dėl sąlyčio su vandeniu – garantija taisymui negalioja. Gamintojai nurodo, kad įrenginiams garantinis remontas nebus atliekamas ir jis nebus keičiamas, jei jis sugedo dėl netinkamo naudojimo, ši sąvoka apima ir naudojimą vandenyje, kai pralaidumas nebėra toks pats kaip naujo.

Taip pat lietaus ar kalkėtame vandenyje yra kietųjų dalelių, kurios gali ne tik sugadinti vidinius įrenginio elementus, bet ir sukelti rūdijimą. Išmaniesiems kenkia ir baseinų vandenyje esantys chemikalai ar duše naudojamos priemonės. Dėl šių veiksnių atsiradusių gedimų taisymui garantija taip pat negalios.

Kaip išgelbėti telefoną?

Norint sužinoti, ar jūsų prietaisas buvo pažeistas vandens, reikėtų patikrinti keletą esminių požymių. Pirmiausia ieškokite vizualiai matomų vandens žymių už ekrano ir patikrinkite, ar jungtyse matomos korozijos žymės. Taip pat reikėtų patikrinti skysčių pažeidimo indikatorių (LDI), kuris paprastai būna ausinių lizdo, baterijos skyriaus arba SIM kortelės dėklo lizde. Jei telefonas pažeistas vandens, LDI bus raudonos spalvos.

123RF.com nuotr./Telefonas
123RF.com nuotr./Telefonas

Išjunkite įrenginį. Sušlapus išmaniajam neskubėkite tikrinti jo veikimo – pirmiausia, jį reikėtų išjungti, jeigu įmanoma, išimti jo bateriją. Tarp dėklo ir telefono esantis vanduo gali pateikti į įkrovimo bei garsiakalbių lizdus, tad svarbu dėklą nuimti. Sušlapusio telefono negalima bandyti įkrauti, taip pat nepatartina jungti ausinių į jų lizdą, nes į įrenginio vidų patekęs skystis gali dar labiau jį sugadinti.

Jei įrenginys sušlapo nuo vandens, nusausinkite jį švariu, minkštu skudurėliu. Svarbiausia nedžiovinti įrenginio plaukų džiovintuvu ar ant įjungto radiatoriaus, nes karštis kenkia vidinėms mikroschemoms.

Ekspertas taip pat pataria vengti įrenginio džiovinimo ryžiuose, kadangi šis būdas nėra efektyvus, o dėl kruopose esančio krakmolo, jis gali net dar labiau pakenkti. Pilnai išdžiūti įrenginiui gali prireikti ir kelių parų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius