Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – tarp 5 Europos šalių, kuriose daugiausia moterų išradėjų

Remiantis naujausia Europos patentų biuro (EPB) ataskaita, moterų išradėjų procentas (WIR), kuris parodo moterų dalį tarp visų išradėjų, pateikusių patentų paraiškas tam tikrais metais, padidėjo nuo maždaug 2 proc. septintojo dešimtmečio pabaigoje iki daugiau kaip 13 proc. 2019 m. Lietuva šiame reitinge tarp Europos šalių užėmė 5 vietą, praneša Pasaulio ekonomikos forumas (WEF).
Tyrimas
Tyrimas / 123RF.com nuotr.

Nors patentų paraiškose ir toliau dominuoja vyrai, moterų išradėjų dalis nuo XX a. septintojo dešimtmečio pabaigos nuolat auga. Pirmauja Pietų Korėja ir Kinija, kuriose per pastarąjį dešimtmetį daugiau nei ketvirtadalį patentų pateikė moterys. Tačiau Europoje tik 13,2 proc. patentų paraiškų sudaro moterys.

Nors nuo XX a. septintojo dešimtmečio pabaigos Europoje gerokai išaugo moterų išradėjų skaičius, statistiniai duomenys rodo, kad šiandien išradėjų tarpe moteris yra tik mažiau nei kas septinta. Dėl to Europa atsilieka ne tik nuo dviejų Azijos šalių, bet ir nuo JAV (15 proc.). Tačiau ji lenkia Japoniją (9,5 proc.).

Research.com 2022 m. sudarytame geriausių pasaulio mokslininkių reitinge tik dvi iš dešimties geriausių moterų mokslininkių buvo iš Europos. Dar keturios pateko į pirmąjį dvidešimtuką, kuriame dominavo mokslininkės iš JAV.

Moterys mokslininkės užkariauja Europją

Kaip ataskaitoje pabrėžė EPB prezidentas António Campinosas, moterų dalyvavimo mokslo ir inovacijų srityje didinimas bus pagrindinis veiksnys, lemsiantis Europos tvarumą ir konkurencingumą ateityje.

Tačiau Europa toli gražu nėra vienalytė, kai kalbama apie išradėjų moterų galimybes. Moterys išradėjos daugiausia buvo iš Pietų ir Rytų Europos – ir aplenkė kai kurias didesnės ekonomikos šalis Europos centre.

Tarp geriausius rezultatus pasiekusios Latvijos (30,6 proc. patentų paraiškų, kuriose dalyvauja moterys) ir prasčiausiai pasirodžiusios Austrijos (8 proc.) buvo 22,6 procentinio punkto skirtumas.

Likusią geriausiųjų penketuko dalį sudaro Portugalija, Kroatija, Ispanija ir Lietuva (21,4 proc.), kuriose išradėjų moterų yra nuo penktadalio iki daugiau nei ketvirtadalio. 6 vietą užėmė Estija (20,7 proc.).

123rf nuotr./Laboratorija
123rf nuotr./Laboratorija

Sąrašo apačioje atsidūrė Lichtenšteinas (9,6 proc.) ir Vokietija (8 proc.).

Lyčių neligybė moksle išlieka rimta problema. Praėjusiais metais atliktas tyrimas atskleidė, kad užfiksuotas abiejų lyčių mokslinių tyrimų apimties atotrūkis bent iš dalies gali būti susijęs su tuo, kad moterims už jų darbą nesuteikiama padėka. Tyrėjai nustatė, kad, palyginti su kolegomis vyrais, moterų pavardės straipsniuose ar patentuose buvo minimos gerokai rečiau ir „sistemingai rečiau sulaukdavo pripažinimo“. Jie mano, kad taip atsitinka dėl to, kad moterų darbas „dažnai nėra žinomas, neįvertinamas arba ignoruojamas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius