-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 07 /11:16

Lietuva turi antrą „vienaragį“ – „Nord Security“ vertė pasiekė 1,6 mlrd. JAV dolerių

Vilniuje įsikūrusi „Nord Security“ įmonė, geriausiai žinoma dėl savo produkto „NordVPN“, skelbia pritraukusi 100 milijonų JAV dolerių finansavimą. Ši investicija pavertė įmonę antruoju Lietuvos vienaragiu – taip vadinami IT startuoliai, kurių vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių.
Tomas Okmanas ir Eimantas Sabaliauskas
Tomas Okmanas ir Eimantas Sabaliauskas / Bendrovės nuotr.

Po šio pritraukimo bendrovės vertė siekia 1,6 mlrd. JAV dolerių, socialiniame tinkle „LinkedIn“ paskelbė vienas iš įmonės įkūrėjų Tomas Okmanas.

„Tarp investuotojų radome partnerius, kurie tiki mūsų misija taip pat, kaip ir mes, todėl galėsime augti dar sparčiau ir toliau kurti radikaliai geresnį internetą“, – rašė jis.

„Tesonet“, iš kurios vėliau išaugo 2012 m. įkurta „Nord Security“, T.Okmanas 2008 m. įkūrė su kitu lietuviu Eimantu Sabaliausku.

„Puikus jausmas, sunkiai su visa komanda dirbam ir toliau. Čia tik pradžia visko, ką planuojame. Toliau plėsimės ir kursim saugesnį internetą“, – 15min komentavo T.Okmanas.

Bendrovės nuotr./Tomas Okmanas
Bendrovės nuotr./Tomas Okmanas

„Turime daug ambicijų, bet kol kas vienos aiškios strategijos nėra, jos yra kelios. Tiesiog darysime viską, ką galim, kad pasiektume misiją ir sukurtume geresnį internetą. Turbūt konkrečiai įvardinti šiuo metu negalėčiau“, – sakė jis.

Skelbiama, kad investuotojais tapo privataus kapitalo fondas „Novator“, „General Catalyst“ ir „Burda Principal Investment“.

Tarp investuotojų buvo ir daugiau verslininkų bei „verslo angelų“, įskaitant „Supercell“ vadovą Ilkka Paananeną, Miki Kuusi, generalinį „Wolt“ direktorių, ir Mattą Mullenwegą, kuris vadovauja kompanijai „Automattic“, rašoma bendrovės išplatintame pranešime.

Investicijos bus panaudotos „Nord Security“ produktų plėtojimui ir įmonėms skirtai veiklai plėsti, kartu spartinant vartotojų kibernetinio saugumo bendrovės „Surfshark“, kurią „Nord Security“ prisijungė 2022 m. vasarį, augimą.

Tikimasi, kad ateityje vertė pasieks ir 10 mlrd. dolerių

Naująjį Lietuvos vienaragį ketvirtadienio rytą pasveikino Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. „Labas rytas, Lietuva, vienaragių žeme! Sveikinimai Tomui Okmanui ir visai komandai užauginus Lietuvai antrą vienaragį Nord Security, kurio vertė šiandien 1,6 mlrd. USD.

Pirmyn! O Lietuvoje auga dar daugiau vienaragių ir kitų magiškų gyvūnų, kuriais mes jau šiandien didžiuojamės“.

Žinią apie antrąjį Lietuvos vienaragį nepaprastai džiugia vadino ir Mantas Mikuckas, pirmojo Lietuvos vienaragio „Vinted“ bendraįkūrėjas ir vykdomasis direktorius, asociacijos „Unicorns Lithuania“ valdybos pirmininkas

„Labai sveikinu, Tomas ir Eimantas yra šaunuoliai. Reikia įvertinti, kad tai yra vienaragis, užaugintas tik savo jėgomis, be jokio išorinio finansavimo. Tą padaryti yra neįtikėtinai sunku, o tą padaryti per 10 metų nuo nulio yra tam tikra prasme stebuklas“, – 15min komentavo M.Mikuckas.

Mantas Mikuckas/Mantas Mikuckas
Mantas Mikuckas/Mantas Mikuckas

Jis tvirtino, kad šios įmonės verslo modelis leido jai augti iš savo resursų, be papildomo išorinio finansavimo, tačiau nors oficialaus įverčio iki šiol nebuvo, startuolių bendruomenėje „Nord Security“ neoficialiu vienaragiu vadinta jau kelerius metus.

„Matėme pagal jų augimo tempus ir kitus parametrus, pagaliau tai oficialiai įteisinta“, – tvirtino „Vinted“ vykdomasis direktorius.

Reikia įvertinti, kad tai yra vienaragis, užaugintas tik savo jėgomis, be jokio išorinio finansavimo. Tą padaryti yra neįtikėtinai sunku, o tą padaryti per 10 metų nuo nulio yra tam tikra prasme stebuklas

Paklaustas, ar tokio įverčio ir tikėjosi, M.Mikuckas tvirtino, kad įmonė verta daugiau.

„Aš manau, kad jie yra verti gerokai daugiau ir tą įrodys. Puiki investicija investuotojams, puikus rezultatas jiems patiems, bet manau, kad tai pradinė stotelė – jie pradeda savo kelionę daug sudėtingesnių dalykų link“, – sakė M.Mikuckas.

Jis pridūrė, kad šitas finansavimo raundas atveria įmonei atveria visiškai naują horizontą, nes prie bendrovės prisijungia ypatingai aukštos reputacijos, patyrę investuotojai.

„Manau, kad ambicija yra ne vienaragis, o decacornas (vienaragis, vertas 10 mlrd. JAV dolerių). Tai labai normalus žingsnis – savo jėgomis pasiekė vienaragį, o dabar bendromis jėgomis su investuotojais pasieks 10 kartų tiek ir daugiau“, – tvirtino M.Mikuckas, pridūręs, kad tikėtina, jog įmonė kažkada bus listinguojama ir „rimtoje vertybinių popierių biržoje“.

„Tokių investuotojų tikslas, galutinė stotelė yra pasiekti, kad tai būtų listinguota įmonė su itin dideliu įvertinimu. Lietuvai turėti tokią įmonę su likvidžiomis akcijomis, į kurias galėtų investuoti visa šalis, būtų didelis pasididžiavimas“, – sakė M.Mikuckas.

Savo jėgomis pasiekė vienaragį, o dabar bendromis jėgomis su investuotojais pasieks 10 kartų tiek ir daugiau

Beje, jis taip pat atkreipė dėmesį, kad tokio dydžio investicijos pritraukimas šiuo metu, kai vyksta karas, rodo, kad tai yra stipri įmonė, o investuotojai tiki, jog Lietuva yra saugi šalis, kurioje galima daryti stambias investicijas.

„Labai džiugina ir esu maloniai nustebęs, kad tai pavyko padaryti dabar, kai nemažai sandorių, kur esu iš šono stebėjęs, apstoję. Čia toks ledlaužis“, – apibūdino M.Mikuckas.

Tapo antruoju oficialiu vienaragiu

Tai pirmasis kartas, kai bendrovė pritraukia išorinį finansavimą. Pirmuoju Lietuvos vienaragiu 2019 m. tapo populiarią drabužių mainų platformą valdanti įmonė „Vinted“. Tarp 128 mln. eurų tuo metu investavusių fondų buvo ir „Burda Principal Investment“.

„Nord Security“ yra viena iš lyderiaujančių kibernetinio saugumo sprendimus kuriančių įmonių pasaulyje, kurios produktais naudojasi daugiau nei 15 mln. vartotojų. VPN, arba virtualūs privatūs tinklai, leidžia naudotojams naršant internete paslėpti savo tapatybę.

Jie taip pat gali padėti interneto vartotojams pasiekti blokuojamas svetaines ir paslaugas.

„Nord Security“ šiuo metu priklauso penki kibernetinio saugumo produktai, tarp kurių pasaulinius apdovanojimus ir ekspertų pripažinimą pelnęs virtualus privatus tinklas „NordVPN“, „NordLayer“, „NordPass“, „NordLocker“. 2022 m. vasarį „Nord Security“ oficialiai susijungė su kita žinoma VPN produktų kompanija „Surfshark“.

„Surfshark“ gimė T.Okmano ir E.Sabaliausko įkurtame IT „Tesonet“ startuolių akseleratoriuje. Šią įmonę įkūrė lietuvis Vytautas Kaziukonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius