-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 20 /08:53

Lyderiaujančios Europos gynybos įmonės vadovas paragino sukurti europietišką Izraelio „Geležinio kupolo“ versiją

Didžiausios Europos amunicijos gamintojos „Rheinmetall“ vadovas pareiškė, kad Europos Sąjungos (ES) vadovai turėtų apsvarstyti galimybę įdiegti į Izraelio „Geležinį kupolą“ („Iron Dome“) panašias trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas, rašo „Financial times“.
„Geležinis kupolas“ Izraelyje („Iron Dome“)
„Geležinis kupolas“ Izraelyje („Iron Dome“) / Shutterstock nuotr.

Didžiausios Vokietijos ginklų gamintojos „Rheinmetall“ vadovo Armino Pappergerio komentarai išsakyti tuo metu, kai ES sostinės didina karines išlaidas, augant baimei dėl Rusijos keliamos grėsmės žemynui, ir stengiasi pašalinti ilgalaikius esamų gynybos sistemų trūkumus.

A.Pappergeris sakė, kad trumpojo nuotolio oro gynyba yra „tai, ką jie nori sukurti Europoje“, nurodydamas vieną iš Berlyno remiamos iniciatyvos „Europos dangaus skydas“ aspektų.

VIDEO: Nufilmuota, kaip „Geležinis kupolas“ numušinėja „Hamas“ raketas

„Taip pat manau, kad gera idėja yra turėti europinį sprendimą, panašų į „Iron Dome“ ir ne tik“, – sakė jis laikraščiui „Financial Times“.

„Geležinio kupolo“ veikimo nuotolis siekia iki 70 km – jį Izraelis naudoja nuo 2011 m. trumpojo nuotolio raketoms perimti. Analitikai didelę žemyninės Europos teritoriją apsaugoti panašia sistema atmetė kaip neįgyvendinamą, tačiau ES šalys investavo į įvairias oro gynybos technologijas.

Kitas Europos gynybos vadovas teigė, kad Europa jau turi „visus pajėgumus sukurti visus oro gynybos sluoksnius. Taigi tai jau yra, tik reikia nuspręsti, ar tuo naudotis, ar ne“.

2022 m. pabaigoje Vokietijos kancleris Olafas Scholzas paskelbė iniciatyvą „Europos dangaus skydas“, kurią jis įvardijo kaip būdą sukurti Europos oro ir priešraketinės gynybos sistemą bendrai įsigyjant įrangą. Prie šios iniciatyvos prisijungė 21 šalis.

VIDEO: Izraelio oro gynybos sistema „Geležinis kupolas“ numušinėja raketas iš Gazos

Vasario mėnesį „Rheinmetall“ pranešė, kad už 600 mln. eurų Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms pardavė savo trumpojo nuotolio oro gynybos sistemą „Skyranger 30“, kuri, jos teigimu, gali būti naudojama ir prieš dronus.

Geriau integruotų Europos oro ir priešraketinės gynybos sistemų kūrimas yra vienas iš Briuselio prioritetų. ES taip pat rengia naują gynybos strategiją, kuria siekiama skatinti bendrus viešuosius pirkimus ir pirmą kartą nustatyti tikslai pirkti iš bloko gamintojų, o ne iš JAV.

{relatedarticles|Taip pat skaitykite|right

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius