Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Markas Zuckerbergas per ugningą JAV Senato posėdį atsiprašė šeimų, kurių vaikai nukentėjo nuo socialinių tinklų

Per ugningą klausymą JAV Senate „Meta“ generalinis direktorius Markas Zuckerbergas atsiprašė šeimų, kurios teigia, kad jų vaikai nukentėjo nuo socialinės žiniasklaidos, praneša BBC.
Markas Zuckerbergas
Markas Zuckerbergas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Zuckerbergas, kuris vadovauja „Instagram“ ir „Facebook“, kreipėsi į šeimas ir sakė, kad „niekas neturėtų patirti“ to, kas jiems nutiko.

Jį ir „TikTok“, „Snap“, „X“ ir „Discord“ vadovus beveik keturias valandas apklausė abiejų partijų senatoriai.

Įstatymų leidėjai norėjo sužinoti, ką šie vadovai daro, kad apsaugotų vaikus internete.

Tai buvo reta proga JAV senatoriams užduoti klausimus socialinių tinklų srities vadovams.

Išduoti šaukimai į teismą

M.Zuckerbergas ir „TikTok“ generalinis direktorius Shou Zi Chew savanoriškai sutiko duoti parodymus, tačiau bendrovių „Snap“, „X“ („Twitter“) ir „Discord“ vadovai iš pradžių atsisakė ir jiems buvo išsiųsti vyriausybės išduoti šaukimai į teismą.

„Scanpix“/AP nuotr./(Iš kairės) „Discord“ vadovas Jasonas Citronas, „Snap“ vadovas Evanas Spiegelis, „TikTok“ vadovas Shou Zi Chew, X vadovė Linda Yaccarino, ir „Meta"vadovas Markas Zuckerbergas
„Scanpix“/AP nuotr./(Iš kairės) „Discord“ vadovas Jasonas Citronas, „Snap“ vadovas Evanas Spiegelis, „TikTok“ vadovas Shou Zi Chew, X vadovė Linda Yaccarino, ir „Meta"vadovas Markas Zuckerbergas

Už penkių minėtų vadovų nugaros sėdėjo šeimos, kurios teigė, kad jų vaikai susižalojo arba nusižudė dėl socialinės žiniasklaidos turinio.

Jie per visą klausymą reiškė savo jausmus, šūkčiodami, kai vadovai įžengė į posėdį, ir plodami, kai įstatymų leidėjai užduodavo sudėtingus klausimus.

Nors klausymo metu daugiausia dėmesio buvo skiriama vaikų apsaugai nuo seksualinio išnaudojimo internete, klausimai buvo labai įvairūs, nes senatoriai pasinaudojo tuo, kad priešais juos sėdėjo penki galingi vadovai, kurie davė priesaiką.

„TikTok“ nesidalija duomenimis su Kinija

„TikTok“ vadovo Shou Zi Chew buvo paklausta, ar jo bendrovė dalijasi JAV naudotojų duomenimis su Kinijos vyriausybe, tačiau jis tai paneigė.

„Pats esu trijų mažamečių vaikų tėvas, todėl žinau, kad klausimai, kuriuos šiandien aptariame, yra siaubingi ir yra kiekvieno tėvo košmaras“ – sakė jis, ir prisipažino, kad jo paties vaikai nesinaudoja „TikTok“ dėl taisyklių, galiojančių ten, kur jis gyvena, – Singapūre.

Tačiau daugiausia dėmesio sulaukė „Meta“, kuriai priklauso „Facebook“ ir „Instagram“, vykdomasis direktorius M.Zuckerbergas, kuris aštuntą kartą liudijo Kongrese.

Vienu metu respublikonų senatorius Tedas Cruzas paklausė: „Pone Zuckerbergai, apie ką, po velnių, galvojote?“, kai jis parodė „Meta“ vadovui „Instagram“ užklausą, kurioje vartotojai įspėjami, kad galbūt netrukus pamatys seksualinio vaikų išnaudojimo medžiagą, bet klausiama, ar jie vis dėlto norėtų „pamatyti“.

M.Zuckerbergas teigė, kad „pagrindinis mokslinis pagrindas“ yra tai, kad „dažnai naudinga ne tik blokuoti, bet ir nukreipti juos į tai, kas galėtų būti naudinga“. Jis taip pat pažadėjo „asmeniškai tai išnagrinėti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Markas Zuckerbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Markas Zuckerbergas

Per kitą pokalbį su respublikonų senatoriumi Joshu Hawley M.Zuckerbergas buvo pakviestas atsiprašyti už jo sėdinčių šeimų.

Jis atsistojo, atsisuko į auditoriją ir pasakė: „Atsiprašau už viską, ką jūs visi išgyvenote, tai siaubinga. Niekas neturėtų patirti to, ką patyrė jūsų šeimos“.

Neišsprendžiama problema

Nors M.Zuckerbergas ir Sh.Chew į posėdį atvyko savanoriškai, kai buvo paprašyti, Linda Yaccarino iš „X“ (buvusio „Twitter“), „Discord“ vadovas Jasonas Citronas ir „Snap“ vadovas Evanas Spiegelis gavo šaukimus į teismą, o tai reiškia, kad jie teisiškai privalėjo atvykti.

Pagrindinė klausymo tema buvo bendrovių požiūris į šiuo metu Kongrese svarstomus teisės aktus, kuriais siekiama jas patraukti atsakomybėn už jų platformose skelbiamą medžiagą.

Tai apibendrino įtemptas „Discord“ atstovo Jasono Citrono ir respublikonų įstatymų leidėjo Lindsey Grahamo pokalbis.

Senatorius L.Grahamas išvardijo keletą Kongrese svarstomų įstatymų projektų, susijusių su saugumu internete, ir paklausė, ar J.Citronas jiems pritaria, ar ne.

Nors jis suteikė J.Citronui nedaug galimybių atsakyti, paaiškėjo, kad „Discord“ vadovas abejoja daugeliu iš jų.

L.Grahamas padarė išvadą: „Taigi štai – jei laukiate, kad šie vaikinai išspręstų problemą, mes mirsime laukdami“.

Socialinės žiniasklaidos pramonės analitikas Mattas Navarra BBC sakė manąs, kad šis posėdis priminė daug panašių JAV įstatymų leidėjų ir technologijų įmonių vadovų susirėmimų, kuriuose buvo „daug JAV politinių išsišokimų“, o M.Zuckerbergo atsiprašymas buvo puiki proga nusifotografuoti.

Jis pridūrė, kad, nepaisant to, jog senatoriai sutarė, kad reikia priimti abiejų partijų teisės aktus dėl platformų reguliavimo, klausimas, kas bus toliau ir kas konkrečiai bus iš šio klausymo, lieka neaiškus.

„Šiuos klausymus matėme ne kartą ir ne du, ir jie dažnai iki šiol vis tiek baigdavosi tuo, kad iš tikrųjų nebuvo sukurtas joks reikšmingas ar esminis reguliavimas“, – sakė jis.

„Esame 2024 m., o JAV praktiškai neturi jokio reguliavimo, kaip buvo nurodyta per klausymus, socialinės žiniasklaidos bendrovių atžvilgiu.“

Turinio moderavimas

Vadovai taip pat atskleidė, kiek žmonių dirba jų platformų turinio moderavimo srityje.

„Meta“ ir „TikTok“, turinčios daugiausia naudotojų iš visų atstovaujamų platformų, teigė turinčios 40 000 moderatorių, „Snap“ – 2 300, X – 2 000, o „Discord“, kuri teigė esanti mažesnė, turi „šimtus“ moderatorių.

„Discord“ yra žinučių platforma, ir anksčiau buvo keliami klausimai dėl to, kaip ji nustato vaikų išnaudojimo atvejus savo platformoje ir užkerta jiems kelią.

Senatoriai papasakojo daug asmeninių istorijų iš šeimų, kurių artimieji mirė po to, kai naudojosi socialine žiniasklaida, pavyzdžiui, po internetinių patyčių, šantažo ar narkotikų pirkimo per socialinę žiniasklaidą.

Nors Senatas retai kada gali susitarti dėl kokio nors teisės akto, juos vienijo bendras tikslas – priimti teisės aktus, kurie padėtų apsaugoti jaunus žmones internete.

Respublikonų senatorius Tomas Tillis pakvietė socialinių tinklų vadovus bendradarbiauti rengiant šiuo metu Kongrese svarstomus įstatymų projektus.

„Jei turite su jais problemų, nurodykite savo problemą, ištaisykime ją“, – sakė jis. „Ne“ – nėra atsakymas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius