-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažųjų įrenginių revoliucijos idėja: o jeigu akumuliatorius pakeistume generatoriais?

Energiją savo elektronikai mes imame iš elektros tinklų. Kitaip tariant, naudojame įkraunamas baterijas - akumuliatorius. Bet ar tai logiška? Kodėl, tarkime fizinio aktyvumo stebėjimo įranga nenaudoja mūsų pačių kūnų sukuriamos energijos?
Krevečių likučiai dažniausiai keliauja į sąvartynus
Krevečių likučiai dažniausiai keliauja į sąvartynus / 123RF.com nuotr.

Iš tikrųjų, atsakymas paprastas – nes generatoriai yra didesni nei akumuliatoriai. Juos galima sumažinti, bet tuomet jie nebus tokie efektyvūs, kad galėtų sukurti pakankamai energijos. Efektyvumą šiaip jau būtų galima ir padidinti, bet tada tokie generatoriai taptų labai brangūs. Tad, kaip besisuksi, vis trukdo koks nors labai bjaurus trūkumas.

Bet nėra problemų be sprendimo. Mokslininkai iš Purdue Universiteto Indianoje (JAV) sugalvojo, kaip sukurti paprastą ir labai efektyvų biogeneratorių. Iš vėžiagyvių kiautų jie nori paimti chitozaną – biopolimerą, kurio išteklių mums tikrai netrūksta. Mažytės chitozano pluošto dalelės būtų panaudotos kaip triboelektriniai nanogeneratoriai. Tai yra, iš šių mažų dalelių pagaminti lankstūs prietaisai galėtų paversti mechaninę energiją elektrine. Mokslininkai neatskleidžia šio įtaiso veikimo pagrindo, tačiau triboelektrinis efektas apima ir statinį krūvį, todėl galima numanyti, kad mokslininkai nori surinkti tose chitozano nanodalelėse trinties sukuriamą krūvį.

Mokslininkai mano, kad tokie chitozano pagrindo nanogeneratoriai gali būti labai efektyvūs. Jie tikisi, kad jų sukuriamos energijos pakaktų medicininiams jutikliams, kuriems įprastai nereikia daug energijos. Tačiau jie mano, kad chitozano nanogeneratoriai taip pat galėtų būti naudojami ir telefonų ekranuose, papildytos realybės sistemose, dėvimoje elektronikoje ir kituose prietaisuose.

Kodėl būtent chitozanas? Todėl, kad jo žmonija turi daugiau nei reikia. Tiesą sakant, didžioji dalis mūsų chitozano atsargų keliauja į sąvartynus. Tai – krevečių, omarų ir kitų vėžiagyvių kiautai. Chitozanas – labai naudingas biologinis polimeras (kaip celiuliozė), tačiau mes jo tinkamai neįsisaviname. Chitozano nanogeneratorių gamyba ir naudojimas kasdienėje elektronikoje nušautų du zuikius vienu šūviu – leistų sumažinti išmetamų kiautų kiekį ir mūsų priklausomybę nuo baterijų.

Tiesa, kol kas tai – tik idėja. Mokslininkai ieško verslo partnerių, kurie norėtų investuoti į fizinį šio išradimo sukūrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius