Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medicinos technologijas kuriantys lietuviai sulaukė tarptautinio įvertinimo

Kauno mokslo ir technologijų parke įsikūrusios medicinos technologijų įmonės „Softneta“ sukurtas sprendimas šį mėnesį Europos Komisijos skelbtame „RegioStars“ konkurse buvo atrinktas tarp penkių geriausių „SMART Europe“ kategorijoje.
Vytautas Baublys
Vytautas Baublys / Softneta

Lietuviai kuria universalią prieigą prie medicininių duomenų užtikrinančią medicininę programinę įrangą „MedDream“, kuri kartu su naująja technologija „MedCAD“ suteikia galimybę integruoti dirbtinio intelekto įrankius, skirtus apdoroti medicininius duomenis. Taip pasitelkus dirbtinį intelektą (DI) medicinos specialistai gali greičiau aptikti ligas, diagnozuojamas, analizuojant medicininius vaizdus, rašoma pranešime spaudai.

Į geriausiųjų penketuką skaitmeninius medicininių vaizdų apdorojimo ir kompiuterinio diagnozavimo įrankius „MedCAD“ atrinktas iš 25 konkurso finalininkų, kuriuos iš 214 pateiktų kandidatų nominavo nepriklausomi Europos Komisijos ekspertai. Medicininių duomenų apdorojimo programą konkurso organizatoriai nominavo Išmaniosios Europos kategorijoje kaip vieną gerųjų vietos įmonių konkurencingumo didinimo skaitmeniniame pasaulyje pavyzdžių.

„Džiaugiamės šiuo tarptautiniu pripažinimu. Mums svarbu, kad Lietuvos vardas būtų minimas inovacijų kontekste, o tiesioginė galimybė pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir motyvuoja, ir įpareigoja“, – sako vienas iš įmonės įkūrėjų bei generalinis direktorius Vytautas Baublys.

Lietuvių sukurta technologija išsprendžia prieigos prie diagnostinių vaizdų trūkumo problemą: pacientai turi tiesioginę prieigą prie medicininių duomenų, todėl, naudodami kitus mūsų produktus, turi galimybę greitai gauti nepriklausomų gydytojų nuomonę diagnostikos ir gydymo klausimais.

Naudojant šį technologinį sprendimą, gali būti integruotas neribotas skaičius dirbtinio intelekto sprendimų, skirtų tikslesnei įvairių ligų diagnostikai. Kūrėjai akcentuoja, kad „MedDream“ programinę įrangą medikų bendruomenės vertina todėl, kad ji gali būti pritaikoma kiekvienos sveikatos priežiūros įstaigos infrastruktūrai ir nereikalauja papildomų išteklių.

Lietuviai vysto medicinos vaizdų ir komunikavimo sprendimus, gerinančius pacientų sveikatos priežiūros kokybę. Jų sprendimai naudojami daugiau nei 64 šalyse visame pasaulyje. Vienas iš gerosios patirties pavyzdžių – Šveicarija, kurioje „MedCAD“ technologija yra integruota su e. sveikatos platforma. Šia platforma jau naudojasi virš 5 mln. pacientų daugiau nei 160-yje Šveicarijos ligoninių.

„Inovacijų bendruomenėje veikiantys aktyvūs technologijų kūrėjai suteikia įkvėpimo visoms startuolių komandoms. Tai vienas gerųjų pavyzdžių, kurie matomi ir tarptautiniu mastu. Ypač šiandien, kai pandemijos metu itin svarbus sveikatos paslaugų prieinamumas, tokie realūs ir rinkai pristatyti sprendimai signalizuoja, kad technologijos jau dabar keičia medicinos industriją. Ir tai – gerieji pokyčiai“, – pastebi Lietuvoje koordinuojanti pažangų mokymąsi sveikatos inovacijų žinių aljanse skatinantį „ATHIKA" projektą Vaiva Kelmelytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius