Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medžių neprireiks: NASA sėkmingai pagamino deguonies Marse

Nedidelės dėžutės dydžio prietaisas, pavadinimu „Moxie“, sėkmingai gamina kvėpuojamąjį deguonį Marse. Mokslininkai tikisi, kad padidinta šio aparato versija ateityje deguonimi galės aprūpinti Marso paviršiuje apsigyvenusius astronautus, praneša „The Guardian“.
Žmonių gyvenimas Marse, iliustracija
Žmonių gyvenimas Marse, iliustracija / NASA

Nuo praėjusių metų vasario mėnesio „Moxie“ – Marso deguonies išteklių naudojimo eksperimentas sėkmingai gamina deguonį iš raudonosios planetos atmosferos, kurioje gausu anglies dioksido.

Mokslininkai mano, kad į Marsą būtų galima nusiųsti padidintą „Moxie“ versiją, kuri nuolat gamintų tokį deguonies kiekį, kokį Žemėje sukuria keli šimtai medžių.

Tyrėjai praneša, kad iki 2021 m. pabaigos „Moxie“ sugebėjo gaminti deguonį septyniais eksperimentiniais bandymais, esant įvairioms atmosferos sąlygoms, įskaitant dieną ir naktį, ir įvairiais Marso metų laikais.

Kiekvieno paleidimo metu prietaisas pasiekė savo tikslą – pagaminti 6 g deguonies per valandą – panašiai tiek, kiek Žemėje pagamina kuklus medis.

Tikimasi, kad, veikdama visu pajėgumu, sistema galėtų pagaminti tiek deguonies, kad jo užtektų ne tik žmonėms, atvykusiems į Marsą, bet ir degalų raketoms, skirtoms grįžti į Žemę.

„Moxie“ vyriausiojo tyrėjo pavaduotojas Jeffrey Hoffmanas, Masačusetso technologijos instituto (MIT) Aeronautikos ir astronautikos katedros profesorius, sakė: „Tai pirmasis pavyzdys, kaip iš tikrųjų panaudoti kitos planetos kūno paviršiuje esančius išteklius ir cheminiu būdu paversti juos į tai, kas būtų naudinga žmonių misijai.“

Dabartinė prietaiso versija yra maža, kad tilptų į „Perseverance“ roverį, ir sukurta taip, kad galėtų veikti trumpą laiką. Tačiau padidintos šio prietaiso versijos galėtų veikti be sustojimo visą parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius