-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 20

Minint 53-iąsias išsilaipinimo Mėnulyje metines: 10 įdomių faktų apie „Apollo“ misijas

1969 m. liepos 20 d. paliko ženklą istorijoje, kai „Apollo 11“ misijos metu žmogaus pilotuojamu erdvėlaiviu buvo nusileista ir išsilaipinta Mėnulyje. Minint 53-iąsias išsilaipinimo vieninteliame Žemės palydove metines, prisiminkime įdomiausius faktus apie skrydžius į Mėnulį.
Prieš 53-ejus metus žmonės išsilaipino Mėnulyje. Per vidurį - "Apollo 11" pagrindinės įgulos nuotrauka. Iš kairės į dešinę - astronautai Neilas A.Armstrongas, vadas, Maiklas Kolinsas, vadavietės modulio pilotas, ir Edvinas E.Aldrinas jaunesnysis, Mėnulio modulio pilotas.
Prieš 53-ejus metus žmonės išsilaipino Mėnulyje. Per vidurį – „Apollo 11“ pagrindinės įgulos nuotrauka. Iš kairės į dešinę – astronautai Neilas A.Armstrongas, vadas, Maiklas Kolinsas, vadavietės modulio pilotas, ir Edvinas E.Aldrinas jaunesnysis, Mėnulio. / NASA nuotraukų montažas

Pagal Jungtinių Amerikos Valstijų vykdytą „Apollo“ programą, tarp 1969 m. ir 1972 m. Mėnulyje iš viso išsilaipino 12 žmonių, visi vyriškos lyties. Nuo paskutinės išsilaipinimo misijos „Apollo 17“ praėjo beveik 50 metų. Štai 10 įdomių ir netikėtų faktų apie misijas į Mėnulį.

1. Pirmasis išlipti turėjo ne N.Armstrongas

„Tai mažas žingsnelis žmogui, bet didelis šuolis žmonijai“, – legendinė Neilo Armstrongo, pirmojo žmogaus, išsilaipinusio Mėnulyje, frazė, žinoma turbūt daugumai iš mūsų. Ir tai tiesa – „Apollo 11“ tapo ypatinga misija, apipinta legendomis ir paslaptimis.

Erdvėlaivio ekipažą sudarė Neilas Armstrongas, komandinio modulio pilotas Michaelas Collinsas ir Mėnulio modulio pilotas Buzas Aldrinas.

NASA nuotr./NASA publikavo visą JAV „Apollo 11“ misijos nuotraukų archyvą, nuotraukoje – Neilas Armstrongas
NASA nuotr./NASA publikavo visą JAV „Apollo 11“ misijos nuotraukų archyvą, nuotraukoje – Neilas Armstrongas

Ko dauguma nežino, yra tai, kad N.Armstrongas neturėjo būti pirmasis žmogus, žengęs ant uolėto paviršiaus – B.Aldrinas turėjo eiti pirmas, tačiau, norėdamas įamžinti savo išsilaipinimą, paprašė kolegos jį nufotografuoti, lipantį iš raketos. Tokiu būdu N.Armstrongas tapo pirmuoju žmogumi, išsilaipinusiu kosmose.

2. Nuotraukos ir golfo kamuoliukai

Mėnulyje gausu žmonių paliktų šiukšlių. Astronomų teigimu, Mėnulis turbūt yra labiausiai žmogaus prišiukšlintas kosminis objektas – iš viso skaičiuojama apie 190 tūkst. kg šiukšlių, kurias vienaip ar kitaip žmonės paliko Mėnulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius