Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MJJ fondas skelbia Mokslo grantų konkursą į Lietuvą norintiems atvykti mokslininkams

Filantropinis Mariaus Jakulio Jason (MJJ) fondas siekdamas pritraukti inovatyviausias idėjas ir perspektyviausius mokslininkus į Lietuvą jau ketvirtą kartą skelbia grantų konkursą. Konkursą laimėjusiems tyrėjams fondas iki dviejų metų kas mėnesį skirs grantą atlygiui. Dvigubinant Lietuvos universitetų mokamas algas siekiama dėl geriausiųjų protų konkuruoti su Europos universitetais, rašoma MJJ pranešime spaudai.
MJJ Grantu Konkursas
MJJ Grantu Konkursas
Temos: 1 Mokslas

„MJJ fondas siekia sukurti tinkamas sąlygas mokslininkams grįžti ir tęsti mokslinę karjerą Lietuvoje. Žinodami, kad didesnis atlygis yra viena iš priežasčių, kodėl išvykę mokslininkai lieka gyventi užsienyje – prisidedame prie jų atlyginimo Lietuvoje skirdami dotacijas. Taip mokslo centrams padedame prisitraukti perspektyviausius mokslininkus, kuriančius inovacijas ir sukaupusius vertingą tarptautinę patirtį“, – sako MJJ fondo vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė.

MJJ fondo finansavimas 2019-2022 buvo paskirtas 40 užsienio šalių bei Lietuvos piliečių. Užsienyje doktorantūrą baigusiems ir iš Japonijos, Kanados, Italijos, Australijos, Švedijos, Prancūzijos, JAV, JK, Ukrainos bei kitų šalių atvykusių tyrėjų atlyginimams fondas per keturis metus jau paskyrė daugiau nei 800 tūkst. Eur.

Šiais metais darbus Lietuvoje pradėjęs prof. Artūras Petronis – vienas iš mokslininkų, gavusių MJJ mokslo grantą. Akademikas yra sukaupęs unikalią 30-ies metų sėkmingo mokslinio darbo patirtį Toronto universitete (pasaulio universitetų sąraše Toronto universitetas yra 18-as) ir Kanados Psichiatrijos institute, o šiuo metu įsitvirtina Lietuvoje.

Mokslininkas siekia Lietuvoje inicijuoti Chrono-epigenomikos laboratoriją Vilniaus Universiteto Gyvybės mokslų centre. Chrono-epigenomika yra nauja biomedicininių tyrimų sritis, siekianti suprasti bendruosius organizmo vystymosi, senėjimo ir ligų atsiradimo dėsningumus.

Atitikmenų visame pasaulyje neturinčią chrono-epigenomikos programą norintis Lietuvoje sukurti mokslininkas tiki, kad programa prisidėtų prie mūsų valstybės mokslinio potencialo augimo, o taip pat ir konkurencingumo ES bei pasaulyje didinimo. Inicijuojami Chrono-epigenomikos tyrimai, tikima, galėtų sukelti proveržį personalizuotoje medicinoje ir sukurti naujus žmogaus ligų diagnostikos bei gydymo principus.

„Chrono-epigenomikos esmė yra molekuliniai „laikrodžiai“, kurie reguliuoja ir koordinuoja šimtus įvairiausių pokyčių, vykstančių kiekvienoje organizmo ląstelėje. Jeigu tokios biologinės laiko skaičiuoklės išsiderina – pradeda vėluoti, skubėti ar išvis sustoja, sutrinka organizmo vystymosi procesai, paspartėja senėjimas ar pradeda rastis ligos.

Chrono-epigenominiai ligos žymenys gali atverti naujas perspektyvas dažnų ir sunkių žmogaus ligų, tokių kaip vėžio, diabeto ar aterosklerozės, ankstyvajai diagnostikai, gydymui ir profilaktikai“, – sako prof. A.Petronis. Šiam mokslininkui grantą tyrimams taip pat skyrė Prof. Arvydo Janulaičio įkurtas Ateities biomedicinos fondas.

Kiek daugiau nei prieš dvejus metus MJJ grantą gavo ir iš JAV grįžo dr. Inga Popovaitė – Ajovos universiteto mokslų daktarė, tyrinėjanti žmogaus elgesį kosmoso sąlygomis. Mokslininkė į Lietuvą grįžo po to, kai Lietuva tapo asocijuota Europos Kosmoso Agentūros nare ir lietuviams atsivėrė naujos tarptautinio bendradarbiavimo galimybės kosmoso tyrimų srityje.

Žmonių elgesį, lyčių vaidmenis, grupių dinamikas tirianti kosmoso sociologė prisideda prie Lietuvos mokslo tarptautiškumo stiprinimo dirbdama su duomenimis, kuriuos rinko Jutos valstijoje esančioje Marso simuliacijos laboratorijoje. Šiuo metu mokslininkė dirba KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete, kur siekia prisidėti prie socialinių studijų vystymo:

„Aš noriu vystyti žmogiškųjų faktorių (socialines) kosmoso studijas, ir manau, kad dabar Lietuvoje tam atsiveria daug galimybių. Taip pat noriu prisidėti prie socialinių mokslų absolventų analitinių ir technologinių įgūdžių lavinimo. Lietuvoje vis dar trūksta duomenų analizės specialistų, ir ypač turinčių socialinių ar elgsenos mokslų išsilavinimą. Manau, kad su savo žiniomis ir sugebėjimais tai tikrai galėsiu padaryti“, – dalinasi Inga Popovaitė.

MJJ fondo tikslas – teikti finansinę paramą gabiems verslo kūrėjams, akademikams ir studentams, kurie gali ir nori prisidėti prie Lietuvos ekonomikos augimo. Fondo lėšos skiriamos trims kryptims: Verslo, Žinių ir Mokslo. Šiai dienai laureatams šiose kryptyse fondas jau paskyręs beveik du milijonus eurų ir apie finansavimą gavusius laureatus skelbia savo interneto svetainėje mjjfondas.lt

Fondo atlyginimo grantą gali gauti užsienyje daktaro laipsnį apsigynęs tyrėjas siekiantis karjerą bei tyrimus tęsti Lietuvoje ir savo žiniomis dalintis su Lietuvos universitetų studentais. Registruotis gali tiek pats atvykti norintis tyrėjas (arba grįžęs ne ilgiau nei prieš 6 mėnesius iki šio kvietimo paskelbimo datos), tiek ir jį pasikviesti siekiantis universitetas.

Paraišką pateikti kviečiame iki 2024 sausio 10 dienos: https://mjjfondas.lt/kryptys/mokslas/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius