Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mobilieji duomenys: kiek iš tikrųjų jų reikia ir kokios programėlės „suvalgo“ daugiausiai?

Interneto šiais laikais reikia beveik viskam – nuo elementaraus kelio pasitikrinimo žemėlapiuose iki socialinių tinklų naudojimo. Kadangi ryšio prireikia ir tuomet, kai būname už namų ar nemokamo interneto zonų, jungiame mobiliuosius duomenis. 15min pasidomėjo, kam mobiliojo interneto gali prireikti daugiau, o kam – mažiau.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Paskutines porą savaičių sekiau, kiek mobiliojo interneto suvartoju aš pati. Kadangi didžiąją dienos dalį praleidžiu darbe arba namuose, naudodamasi „Wi-Fi“, interneto man prireikia tik tuo metu, kai vykstu namo, vakarais užsiimu veiklomis mieste bei savaitgaliais.

Per dviejų savaičių laikotarpį nuo birželio 27 d. iki liepos 10 d. buvau sunaudojusi 2,6 GB, o daugiausia interneto man „suvalgė“ „Instagram“, „Facebook“, „Messenger“, „Chrome“, „15min“ ir „Spotify“ programėlės.

Kelis kartus prie telefono mobiliojo interneto buvau prisijungusi ir su nešiojamuoju kompiuteriu.

123RF.com nuotr./
123RF.com nuotr./

Šiuo metu mano mobiliųjų duomenų paketas yra 9,9 GB mėnesiui – šios ribos niekad neperžengiu. Vidutiniškai per mėnesį (priklausomai nuo to, ar kažkur keliauju, ar ne) man prireikia 6–9 GB duomenų.

Vis dėlto, tai kone dvigubai mažiau, nei išnaudoja kiti mano amžiaus grupėje.

Tiek „Tele2“, tiek „Telia“ duomenimis, Lietuvoje daugiausia mobiliojo interneto sunaudoja būtent jaunimas. „Telia“ duomenimis, jaunimas iki 25-erių metų vidutiniškai pranaršo apie 17,86 GB per mėnesį.

„Telefone daugiausia naršo vartotojai iki 20 metų – jie išnaršo kelis kartus daugiau duomenų, nei vidutinis vartotojas. 20–29 amžiaus vartotojai vidutiniškai sunaudoja 2,5 karto daugiau“, – 15min komentavo „Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Buitkutė.

Daugiau mobiliųjų duomenų suvartojame visi, 2027 m. siurbsime iki 32 GB

„Jei lygintume, kiek žmonės apskritai sunaudodavo mobiliųjų duomenų 2020-aisias metais ir dabar – 2022-aisiais, pastebėtume, kad per dvejus metus skaičiai padvigubėjo“, – 15min pasakojo „Telia“ Mobilaus ryšio verslo vadovė Eglė Sonata Padagaitė.

Ši tendencija pastebima pasauliniu mastu. „Statista“ duomenimis, centrinės ir rytų Europos šalių gyventojai per mėnesį vidutiniškai sunaudodavo apie 9,9 GB duomenų, o prognozės rodo, kad 2027 m. šis skaičius patrigubės iki 32 GB.

Sunaudojamas duomenų kiekis priklauso nuo to, kokias programėles ar paslaugas naudojate telefone.

Iš socialinių tinklų daugiausia duomenų reikalauja „Instagram“ ir „TikTok“ programėlės. Priklausomai nuo to, ar naudojimo metu keliate nuotraukas, ar tiesiog naršote, valanda vienoje iš šių programėlių jums gali „atsieiti“ 700–900 MB.

Apskaičiuota, kad „Google“ žemėlapiai sunaudoja apie 3–5 MB duomenų per valandą. Tai reiškia, kad per valandą klausantis „Google Maps“ nurodymų sunaudojama tiek pat duomenų, kiek per „Spotify“ klausantis poros 3 minučių trukmės dainų.

Tuo tarpu kiek „YouTube“ naudos duomenų, priklauso nuo vaizdo įrašų atkūrimo kokybės. Žiūrint vaizdo įrašą standartine 480p raiška per valandą sunaudojama apie 300 MB, o žiūrint „Full HD“ – 1,65 GB. Atkuriant 4K vaizdo įrašus „YouTube“, kiekvieną valandą bus sunaudojama net 2,7 GB duomenų.

„Vidutiniškai kiekvieną mėnesį mobiliųjų duomenų suvartojama keliais šimtais megabaitų daugiau“, – pridūrė E.S.Padagaitė.

„Telia“ duomenimis, per metus (nuo 2021 m. birželio iki 2022 m. birželio) vidutinis vieno asmens sunaudojamų duomenų kiekis išaugo daugiau nei 2 GB per mėnesį – nuo 5 GB iki 7,3 GB.

Daugiausiai interneto – jaunimui ir vyrams

„Telia“ duomenimis, 25–34 amžiaus grupė vidutiniškai sunaudoja 10,85 GB duomenų per mėnesį. Tai – apie 7 GB mažiau, nei sunaudoja jau minėti asmenys iki 25 m.

Kaip aiškina ekspertai, jaunesni naudotojai yra linkę vartoti turinį intensyviau, daugiau laiko praleidžia vartodami vaizdinį turinį „Youtube“, „Instagram“ ir „Tik Tok“ programėlėse.

„Mažesnis suvartojimas yra 35–44 m. amžiaus žmonių grupėje, kuri vidutiniškai suvartoja 7,16 GB duomenų per mėnesį. Su amžiumi suvartojamų duomenų kiekis mažėja. 45–54 m. amžiaus grupėje jis siekia 5,83 GB. 55–64 m. amžiaus grupėje naudojimas mažėja iki 3,42 GB, o 65–74 m. iki 1,95 GB per mėnesį. Nors aukščiausioje amžiaus grupėje 75 m. ir daugiau mobiliųjų duomenų vartojimas paaugo, vidutiniškai jis tesiekia apie 0,8 GB per mėnesį“, – skaičiais dalijosi „Telia“ mobilaus ryšio verslo vadovė.

Aukščiau vidurkio pagal duomenų sunaudojimą 30–49 m. asmenų grupė yra ir „Tele2“ tinkle. „Nuo 50 metų tiek naršymas telefone, tiek namų interneto GB sunaudojimas jau yra mažesnis nei vidutinio vartotojo“, – komentavo A.Buitkutė.

Duomenų suvartojimo rodikliai išsiskiria ir pagal lytis.

„Pagal pastarųjų metų mobiliųjų duomenų vartojimo duomenis matome, kad vyrai per mėnesį vidutiniškai suvartoja daugiau duomenų nei moterys, atitinkamai 6,48 GB ir 5,24 GB. Šis skirtumas gali susidaryti dėl skirtingų interneto vartojimo įpročių, kai vyrai naudoja daugiau vaizdo turinio, pvz., 54 proc. socialinio tinklo „Youtube“ vartotojų yra vyrai. Taip pat abiejų lyčių duomenų naudojimas auga. Pavyzdžiui, šių metų birželį vyrai sunaudojo net 2,44 GB daugiau nei praėjusių metų birželį, o moterys – beveik 2 GB“, – komentavo E.S.Padagaitė.

123RF.com nuotr./Belaidis internetas
123RF.com nuotr./Belaidis internetas

Miestuose duomenų prireikia mažiau

Kita pastebima tendencija – interneto vartojimo įpročiai skiriasi priklausomai ir nuo kliento gyvenamosios vietos.

„Miestuose gyvenančiųjų sunaudojamų gigabaitų kiekis yra mažesnis nei vidurkis tiek telefone, tiek namuose, – pasakojo „Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene, – O rajonuose gyvenantys klientai sunaudoja 1,5 karto daugiau gigabaitų, nei vidutinis vartotojas.“

Jos teigimu, tokia tendencija atsiranda dėl platesnių galimybių naudotis nemokamu belaidžiu ryšiu darbe, mokslo įstaigose ar viešose miestų erdvėse.

Kaip sutaupyti duomenų?

Yra keletas gudrybių, kaip galite padėti sau sunaudoti kuo mažiau duomenų. Pirmiausia – programėles atnaujinkite naudodami „Wi-Fi“, o ne mobiliuosius duomenis.

Ilgainiui galite sutaupyti duomenų nustatydami tam tikrų programėlių duomenų naudojimo apribojimus. Jums reikia tik išjungti funkciją, kuri leidžia programėlėms naudoti duomenis, kai jos veikia fone, net jei tomis programėlėmis nesinaudojate.

„Spotify“ suteikia funkciją atsisiųsti norimas dainas į programėlę, kad jų galėtumėte klausytis atsijungę nuo interneto. Tokią pačią galimybę siūlo ir „Netflix“, tad prieš ilgas keliones norimus filmus ar serialus atsisiųskite būdami namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius