-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 25

Mokslas apie hipnozę: kaip ji veikia ir kada realybėje patiriame į tai panašią būseną?

Hipnozė kai kuriems gali atrodyti kaip kažkas paslaptingo ar stebuklingo, anksčiau ji buvo naudota net pramogai. Tačiau iš tiesų tai pripažintas gydymo metodas, kurį taiko psichoterapeutai. Kas tuo metu vyksta su žmogumi, kada į tai panašią būseną patiriame realybėje, kam ji negali būti taikoma bei kodėl Lietuvoje hipnoterapija nepopuliari, 15min aiškinasi su gydytoju psichiatru, psichoterapeutu Eugenijumi Laurinaičiu.
Hipnozė
Hipnozė / 15min.lt fotomontažas

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsako į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Turbūt daugelis hipnozės scenas yra matę filmuose ir, pasirodo, ekranuose vaizduojami procesai ir metodikos nėra taip toli nuo realybės. Svarbiausia tėra sutelkti į ką nors dėmesį ir atsipalaiduoti.

Tačiau tai nėra pramoga, nors anksčiau ir tuo buvo laikoma.

„Sovietmečiu žmonės važiuodavo ir vykdydavo masinius hipnozės seansus didelėse salėse. <...> Minios verždavosi, juk toks neaiškus stebuklas – scenoje hipnozės būsenoje esantys žmonės išdarinėdavo visokius dalykus. <...>

Žmonės eidavo į tokius pasirodymus ne tik pasižiūrėti, bet ir sudalyvauti. Jie patys lipdavo į sceną, kad būtų užhipnotizuoti, su jais būtų kas nors padaryta, kad paskui jie galėtų girtis buvę užhipnotizuoti“, – 15min pasakojo E.Laurinaitis.

Dabar tai – įteisintas ir pripažintas gydymo metodas, tiesa, Lietuvoje ne toks jau ir populiarus. E.Laurinaitis mano, kad galbūt tai dėl „sovietinio antspaudo“, mat ši technika buvo aktyviai naudojama būtent tais laikais.

15min E.Laurinaitis papasakojo, kas su žmonėmis vyksta hipnozės metu, ar sunku išmokti hipnotizuoti, ką galima išgydyti hipnoterapija bei kodėl kai kuriems to bandyti negalima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius