Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 19

Mokslas apie IQ: kokiais testais galima pasitikėti ir ar tikrai parodo žmogaus protingumą?

„Tik aukštą intelektą turintys žmonės šioje optinėje iliustracijoje pamatys dramblį“ – tokių ir panašių intelekto koficiento matavimo testų internete pastaruoju metu išvysti galima itin dažnai. Atrodo, kad intelekto koficientas, trumpiau vadinamas tiesiog IQ, siejamas su žmogaus protingumu. Tačiau šiais testais pasitikėti vis dėlto nereikėtų.
Sigita Girdzijauskienė
Sigita Girdzijauskienė / 123rf/asmeninio archyvo nuotr.

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsakys į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Panašu, kad intelekto koficientas apipintas daugybę mitų, kurie nėra tiesa. Dažnu atveju formuojamas naratyvas, kad kuo didesnis žmogaus IQ, tuo jis protingesnis, o patį IQ siūloma pasitikrinti vos kelių mygtukų paspaudimais.

Dažnai tokie testai būna nemokami, laisvai prieinami internete, juos sudaro nedidelis klausimynas, kartais – optinės iliuzijos ar vizualūs galvosūkiai.

123RF.com nuotr./Testas
123RF.com nuotr./Testas

Tačiau, kaip pastebi Vilniaus universiteto psichologė doc. Sigita Girdzijauskienė, tokie testai – lengvas būdas apsigauti.

„Brangus malonumas yra sukurti ar adaptuoti testus“, – teigė psichologė.

15min mokslininkė papasakojo, ką iš tiesų parodo IQ balas, kaip pasauliniame kontekste atrodo lietuviai ir kokių testų ieškoti, norint sužinoti savo intelekto lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius