-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai įspėja: daugiau nei 20 proc. roplių rūšių gresia išnykimas

Remiantis didelės apimties šaltakraujų pasaulio gyvūnų vertinimu, mažiausiai vienai iš penkių roplių rūšių gresia išnykimas.
Aligatorius
Aligatorius / 123RF.com nuotr.

Biologinės įvairovės mažėjimas visame pasaulyje vis dažniau vertinamas kaip grėsmė gyvybei Žemėje. Buvo žinoma, kad daugiau nei 40 proc. varliagyvių, 25 proc. žinduolių ir 13 proc. paukščių gali išnykti.

Tačiau iki šiol tyrėjai neturėjo išsamaus vaizdo apie tai, kas laukia roplių.

Naujajame tyrime, paskelbtame žurnale „Nature“, tyrėjai įvertino 10 196 roplių rūšis pagal Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) nykstančių rūšių raudonosios knygos kriterijus.

Jie nustatė, kad mažiausiai 1829 rūšių (21 proc.) yra nykstančios rūšys.

Nustatyta, kad krokodilams ir vėžliams gresia didžiausias pavojus – atitinkamai apie 58 proc. ir 50 proc. įvertintų rūšių kyla grėsmė.

Pagrindinė priežastis – pernelyg intensyvus išteklių naudojimas ir gyvūnų persekiojimas, rašo „Science Alert“.

Pasak tyrėjų, krokodilai žudomi dėl mėsos ir noro juos pašalinti iš žmonių gyvenviečių, o vėžliai – dėl prekybos naminiais gyvūnais, taip pat jie naudojami tradicinėje medicinoje.

Klimato grėsmė

Kita gerai žinoma rūšis, kuriai gresia pavojus, yra baisioji karališkoji kobra – didžiausia pasaulyje nuodinga gyvatė. Ji gali užaugti iki maždaug penkių metrų ilgio ir maitinasi kitomis gyvatėmis didžiulėje teritorijoje nuo Indijos iki Pietryčių Azijos.

Ji priskirta pažeidžiamų rūšių kategorijai, o tai reiškia, kad yra „labai arti išnykimo ribos“, – spaudos konferencijoje, skirtoje tyrimui, pasakojo mokslininkai.

Nykstantys ropliai daugiausia aptinkami Pietryčių Azijoje, Vakarų Afrikoje, šiaurinėje Madagaskaro dalyje ir Karibų jūros regione.

Tyrėjai nustatė, kad ropliams, gyvenantiems sausringose buveinėse, pavyzdžiui, dykumose, pievose ir savanose, „gresia gerokai mažesnė grėsmė“ nei gyvenantiems miško teritorijose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kobra
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kobra

Nustatyta, kad ropliams grėsmę kelia žemės ūkio veikla, miškų kirtimas ir miestų plėtra, be to, žmonės juos renkasi prekybai naminiais gyvūnais arba žudo maistui.

Klimato kaita kelia tiesioginę grėsmę maždaug 10 proc. roplių rūšių, nors tyrėjai teigė, kad šis skaičius greičiausiai yra per mažas, nes neatsižvelgiama į ilgalaikes grėsmes, pavyzdžiui į jūros lygio kilimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius