-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai įspėjo: plaukų tiesinimo priemonės susijusios su gimdos vėžiu

Jungtinėse Valstijose sparčiai daugėja retų ir agresyvių gimdos vėžio atvejų. Naujame tyrime teigiama, kad dėl to iš dalies gali būti kaltos cheminės plaukų tiesinimo priemonės.
Plaukų tiesinimas
Plaukų tiesinimas / 123RF.com nuotr.

Beveik 11 metų JAV Nacionalinio aplinkos sveikatos mokslų instituto (NIEHS) mokslininkai stebėjo 33 947 moteris, kurios įtraukimo į tyrimą metu turėjo gimdą. Per tą laiką buvo nustatyti 378 gimdos vėžio atvejai, rašoma tyrime.

Toms, kurios per 12 mėnesių iki apklausos daugiau nei keturis kartus naudojo chemines tiesinimo priemones, tikimybė, kad vėliau bus diagnozuotas gimdos vėžys, buvo 155 proc. didesnė, palyginti su tomis, kurioms niekada nebuvo taikytos tiesinimo priemonės.

Perspektyvoje – tiems, kurie niekada nenaudojo plaukų tiesinimo priemonių, tikimybė, kad iki 70-ojo gimtadienio bus diagnozuotas gimdos vėžys yra 1,64 proc. Tarp tų, kurios dažnai tiesina plaukus su cheminėmis priemonėmis, šis skaičius išauga iki 4,05 proc. – tai vis dar nedidelė, bet pastebimai didesnė rizika.

Tuo tarpu plaukų dažai nebuvo susiję su gimdos vėžiu, rašo „Science Alert“.

„Šie rezultatai yra pirmieji epidemiologiniai įrodymai, patvirtinantys ryšį tarp plaukų tiesinimo priemonių naudojimo ir gimdos vėžio“, – rašo NIEHS mokslininkai.

Plaukų produktuose gali būti pavojingų cheminių medžiagų, turinčių endokrininę sistemą ardančių ir kancerogeninių savybių. Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad plaukų produktų naudojimas yra susijęs su didesne hormonams jautrių vėžio rūšių, įskaitant krūties ir kiaušidžių vėžį, rizika, tačiau, mūsų žiniomis, nė viename ankstesniame tyrime nebuvo tirtas ryšys su gimdos vėžiu.

2019 m. tyrimo metu nustatyta, kad ilgalaikiai plaukų dažymo ir tiesinimo cheminės medžiagos yra susijusios su didesne krūties vėžio rizika, ypač tarp juodaodžių moterų, kurioms šios procedūros taikomos dažniau.

2021 m. atlikus papildomą tyrimą nustatyta, kad ilgalaikiai plaukų dažymo ir tiesinimo cheminės medžiagos taip pat susijusios su didesne kiaušidžių vėžio rizika.

Dabar į sąrašą galima įtraukti ir gimdos vėžį. Šio naujausio vėžio tipo tyrime nebuvo nustatyti skirtumai tarp rasinių ir etninių grupių, tačiau autoriai pažymi, kad kadangi juodaodės moterys tiesinimo priemones naudoja jaunesniame amžiuje, pavojus gali būti didesnis.

NIH mokslininkai vis dar aiškinasi, kurios konkrečios cheminės medžiagos, esančios plaukų produktuose, gali paaiškinti susijusį kancerogeninį poveikį, tačiau parabenai, ftalatai ir formaldehidai yra vieni iš pagrindinių įtariamųjų.

Žmogaus galvos oda taip pat lengvai absorbuoja chemines medžiagas, kurios gali nepatekti per storesnes odos vietas arba tas, kuriose yra mažiau plaukų folikulų, pavyzdžiui, delnų ar pilvo. Plaukų džiovinimas džiovintuvu taip pat gali termiškai suskaidyti chemines medžiagas plaukuose ir sukelti dar pavojingesnį poveikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius