Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Mokslininkai išrado naują šokolado rūšį: tai – sveikesnis variantas

Šveicarijos mokslininkai išrado visiškai naują šokolado rūšį, pagamintą iš „kakavos vaisių želė“. Naujajame šokolade naudojama daugiau kakavos vaisių, todėl jis yra sveikesnis ir tvaresnis, rašo „New Atlas“.
Šokoladas
Šokoladas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kakava Šokoladas

Paprastai šokoladas gaminamas iš kakavos pupelių, sumaišytų su trupučiu minkštimo, kuris yra ant sėklų. Tada ši kakavos masė sumaišoma su cukrumi, pieno milteliais ir kitomis sudedamosiomis dalimis – tai ptriklauso nuo to, kokio tamsumo šokoladą siekiama išgauti.

Tačiau, žinoma, pilant į mišinį cukraus, šokoladas tampa ne itin sveiku saldumynu, be to, kyla aplinkosaugos ir ekonominių problemų, dėl kurių galime susidurti su pasauliniu šokolado trūkumu.

Naujas Ciuricho mokslininkų sukurtas šokolado receptas gali padėti išspręsti šias problemas. Svarbiausia yra panaudoti daugiau paprastai išmetamų kakavos vaisiaus medžiagų, įskaitant daugiau minkštimo ir vidinį sėklas supantį sluoksnį, vadinamą endokarpu. Visa tai sumaišoma ir gaunama vadinamoji kakavos želė, kuri yra tokia saldi, kad gali pakeisti cukraus pudrą daugumoje šokolado receptų.

Norint rasti tinkamą koncentraciją, reikėjo daug bandymų ir klaidų. Įdėjus per daug kakavos želė, šokoladą darė lipnų, per mažai – gaminys buvo nepakankamai saldus. Galiausiai komanda nustatė receptūrą, kurios sudėtyje yra iki 20 proc. kakavos želė, o jos saldumas buvo panašus į esamo juodojo šokolado saldumą.

Naujo tipo šokolade taip pat buvo 20 proc. daugiau skaidulinių medžiagų ir 30 proc. mažiau sočiųjų riebalų, nei įprastame juodajame šokolade, kuris parduodamas Europoje.

Tiesa, prieš kakavos vaisių želė šokoladui patenkant į prekybos centrus, būtini tam tikri infrastruktūros pokyčiai. Pavyzdžiui, kakavos augintojams reikės įrangos medžiagoms, iš kurių gaminama želė, išdžiovinti, o šokolado gamintojams – gebėti įtraukti ją į savo gamybinius procesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius