-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 06

Mokslininkai išsiaiškino: kaip atrodė seksualinis gyvenimas prieš šimtus metų?

Nuo viagros pakaitalų iki akmeninių sekso žaisliukų – prieš šimtus ar net tūkstančius metų gyvenę žmonės mokėjo linksmintis ir mėgavosi malonumais ne ką mažiau, nei dabar.
Aistra
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Seksualumas žmonėms buvo svarbus visais laikais, o fantazijos tikrai netrūko. Tačiau, kaip savo knygoje „Seksas per amžius“ apie akmens amžiaus ir viduramžių papročius rašė archeologas Jonatans Linstrēms, nereiktų pamiršti, kad didelę įtaką to meto seksualiniam gyvenimui darė dominavusios ideologijos, religija bei įsitikinimai.

Senoviniai vibratoriai ir amuletai

Prieš porą mėnesių metalo detektorius Jungtinėje Karalystėje aptiko netikėtą lobį – sidabrinį penio formos pakabuką, pranešė „Live Science“. Mokslininkų teigimu, prieš maždaug 1800 metų jis buvo nešiojamas ant kaklo kaip amuletas, skirtas apsaugoti nuo nelaimių.

Ir tai ne vieninteliai radiniai, pralinksminę archeologus.

Pasirodo, aleuritas tinka ne tik akmenims kaldinti: seniausiam žinomam vibratoriui, pagamintam iš aleulito, yra 30 tūkst. metų. Jis buvo rastas 2005 m. Vokietijos urve ir sukėlė nemažą sąmyšį: archeologams sunkiai sekėsi rasti ne seksualinio panaudojimo būdą.

Kitaip nei kiti paleolito laikotarpio įrankiai, šis objektas buvo „labai poliruotas“, o tai leidžia manyti, kad jo glotnus akmeninis falas buvo skirtas visai kitokiai ugniai kurstyti. Panašių priešistorinių vyriškų lytinių organų atvaizdų buvo rasta visame pasaulyje, daugelis jų buvo sudaužyti į gabalus arba nusidėvėję nuo pernelyg intensyvaus naudojimo.

Štai Kinijoje buvo rastos vyriškų lytinių organų replikos, pagamintos iš bronzos. Senoviniai sekso žaisliukai aptikti prieš du tūkstantmečius valdžiusios Han dinastijos aristokratų kapavietėse.

Tačiau niekas neaplenkia senovės graikų kūrybiškumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius