Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: kas antras makiažo produktas turi pavojingų chemikalų

Ne paslaptis, kad makiažo priemones galima rasti beveik kiekvienos moters namuose: nuo paprasto lūpdažio iki didžiausių šešėlių palečių. Nauja cheminių medžiagų analizė atskleidė nemalonią tiesą apie grožio produktus – daugelyje jų gali būti labai patvarių, potencialiai pavojingų „amžinų cheminių medžiagų“, vadinamų PFAS.
Makiažo priemonės
Makiažo priemonės / Fotolia nuotr.

PFAS (Perfluoralkilintos ir polifluoralkilintos medžiagos) apima tūkstančius cheminių medžiagų, kurios yra tokios patvarios, kad organizme gali išlikti daugelį metų, o aplinkoje – šimtmečius. Gerai žinomas tik kelių PFAS poveikis sveikatai, tačiau šie junginiai siejami su padidėjusiu cholesterolio kiekiu, skydliaukės ligomis ir kitomis problemomis.

„Nėra nė vienos žinomos geros PFAS“, – sako chemikas ir fizikas Grahamas Peaslee iš Notre Dame universiteto Indianoje.

Tyrimų rezultatai šokiravo

Pirmą kartą Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje atlikę didelį kosmetikos priemonių patikrinimą dėl PFAS, G.Peaslee ir jo kolegos nustatė, kad 52 proc. iš daugiau kaip 200 tirtų produktų turėjo didelę fluoro koncentracija, o tai leidžia manyti, kad juose yra PFAS. Tyrimo duomenys publikuoti birželio 15 d. „Environmental Science & Technology Letters“ leidinyje.

Kosmetikos cheminės medžiagos

Iš daugiau kaip 200 tirtų kosmetikos gaminių maždaug pusėje jų buvo didelis fluoro kiekis – potencialiai kenksmingų PFAS junginių požymis. Ypač daug fluoro buvo vandeniui atspariuose blakstienų tušuose, skystuose lūpų dažuose ir makiažo pagrinduose.

G.Peaslee komanda išmatavo fluoro, pagrindinės PFAS sudedamosios dalies, kiekį 231 kosmetikos priemonėje. 63 proc. makiažo pagrindų, 55 proc. lūpų priemonių ir 82 proc. vandeniui atsparaus blakstienų tušo buvo didelis fluoro kiekis – ne mažiau kaip 0,384 mikrogramo fluoro viename kvadratiniame centimetre produkto, išskleisto ant popieriaus lapo.

123RF.com nuotr./Makiažo priemonės
123RF.com nuotr./Makiažo priemonės

29 gaminiuose, kurie toliau buvo tiriami dėl konkrečių PFAS, buvo bent keturios šios cheminės medžiagos, tačiau tik viename gaminyje PFAS buvo nurodytos tarp sudedamųjų dalių. Šie junginiai ne tik patys kelia galimą pavojų sveikatai, bet ir organizme gali skaidytis į kitas PFAS, pavyzdžiui, perfluoroktano rūgštį, kuri siejama su vėžiniais susirgimais ir mažu gimimo svoriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius