-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai mano, kad rado nėščiųjų rytinio pykinimo priežastį

Tyrėja Marlena Fejzo vadovauja mokslininkų grupei, kuri po dešimtmečius trukusių tyrimų išskyrė vieną hormoną, veikiantį smegenis ir sukeliantį rytinį pykinimą ar vėmimą nėštumo metu, rašo sciencealert.com.
Pykinimas
Pykinimas / 123RF.com nuotr.

Pykinimas ir vėmimas yra labai dažni pirmojo nėštumo trimestro metu, tačiau maždaug 2 proc. atvejų tai pasireiškia sunkiausia forma – hiperemeze.

M.Fejzo iš Pietų Kalifornijos universiteto Kecko medicinos mokyklos ir kolegos turi įrodymų, kad hiperemezę sukelia baltymas, vadinamas GDF15.

M.Fejzo ir kolegos nustatė, kad GDF15 kiekis buvo pastebimai didesnis maždaug 60 hiperemeze sergančių moterų grupėje nei kitoje panašaus dydžio grupėje.

„Dabar galime daryti tvirtą išvadą, kad didesnis GDF15 kiekis nėščiųjų kraujyje yra susijęs su padidėjusia hiperemezės rizika“, – rašo M.Fejzo ir kolegos.

Tyrėjai teigia, kad didesnis GDF15 kiekis kraujyje prieš nėštumą suteikia tam tikrą apsaugą nuo hiperemezės, jas rečiau pykina ar pasireiškia vėmimas.

Be to, mokslininkai išanalizavo atskiro tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip 18 000 škotų moterų, duomenis. Jis parodė, kad moterims, kurių GDF15 kiekis prieš nėštumą buvo didesnis, iš tikrųjų buvo mažesnė hiperemezės išsivystymo rizika.

Panašiai ir moterys, sergančios beta-talasemija – kraujo liga, dėl kurios GDF15 lygis ne nėštumo metu padidėja, – nėštumo metu retai patiria pykinimą ir vėmimą, parodė nedidelė 20 moterų apklausa.

Apskritai, pasak jų, nauji įrodymai rodo, kad „nėščiųjų pykinimo ir vėmimo sunkumą lemia vaisiaus gaunamo GDF15 ir motinos jautrumo šiam peptidui sąveika, kurią iš esmės lemia ankstesnis hormono poveikis“.

Šiai hipotezei pagrįsti reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau tikimasi, kad GDF15 kiekio padidinimas prieš nėštumą gali padėti išvengti sunkios pykinimo ir vėmimo formos, o jo sumažinimas nėštumo metu gali padėti išvengti pykinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius