-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai patvirtino: kai kurie žmonės iš tiesų yra „uodų magnetai“

Mokslininkai nustatė, kad kai kurie žmonės gamina tam tikras su kvapu susijusias chemines medžiagas, kurios uodams atrodo patrauklios, praneša „The Guardian“.
Uodo įkandimas
Uodo įkandimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Uodas Kvapas

Tyrėjai nustatė, kad žmonių, kurie yra patraukliausi uodams, odoje yra daug tam tikrų cheminių medžiagų, susijusių su kvapu.

„Jei ant jūsų odos yra didelis šių medžiagų kiekis, pikniko metu būtent jūs sulauksite visų įkandimų“, – sakė tyrimo autorė Leslie Vosshall, Rokfelerio universiteto Niujorke neurobiologė.

Tyrėjai atliko eksperimentą, kurio metu žmonių kvapai buvo lyginami tarpusavyje. Jie paprašė 64 savanorių iš universiteto ir aplinkinių vietovių užsimauti nailonines kojines ant dilbių, kad jos sugertų jų odos kvapus. Po to kojinės buvo įdėtos į atskiras gaudykles ilgo vamzdelio gale, tada į jas buvo paleista dešimtys uodų.

Galiausiai nustatytas stulbinantis skirtumas: didžiausias uodų magnetas buvo maždaug 100 kartų patrauklesnis uodams nei paskutinę vietą užėmęs kvapas.

Eksperimente buvo naudojami Aedes aegypti uodai, platinantys tokias ligas kaip geltonoji karštligė ir Zika. L.Vosshall sakė, kad panašių rezultatų tikėtųsi ir iš kitų rūšių uodų, tačiau norint tai patvirtinti, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Uodų pamėgtoje odoje buvo didelis tam tikrų rūgščių kiekis. Šios „riebios molekulės“ yra natūralaus odos drėkinamojo sluoksnio dalis, o žmonės jų gamina skirtingus kiekius. Pasak mokslininkų, sveikos bakterijos, gyvenančios ant odos, sunaudoja šias rūgštis ir sukuria dalį mūsų odos kvapo profilio.

Vis dėlto, net ir žinant šią informaciją, rasti būdų, kaip kovoti su uodais, nėra lengva. Šių medžiagų, esančių and odos „nusivalyti“ ar pašalinti per prievartą negalima.

Mokslininkai taip pat atliko eksperimentą su uodais, kurių genai buvo redaguoti taip, kad pakenktų jų uoslei. Jie vis tiek puolė prie tų pačių kvapų.

„Uodai turi daugybę atsarginių planų, kaip mus surasti ir įkąsti“, – teigė mokslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius