Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mokslininkai paviešino Tongos ugnikalnio išsiveržimo metu užfiksuotus rekordus

Žaibai gali susidaryti ir ugnikalnio išsiveržimo metu atsiradusiuose dulkių debesyse. Mokslininkai apskaičiavo, kad Tongos Hunga ugnikalnio išsiveržimo 2022 m. sausio mėn. metu pasiektas rekordas: vos per 11 valandų, nuo kraterio kylant dūmų ir pelenų stulpui, jį aktyviai raižė žaibai – užfiksuota net 192 tūkst. blyksnių, rašo sciencealert.com.
Ugnikalnio išsiveržimas
Ugnikalnio išsiveržimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjai atskleidė, kad didžiausias šių blyksnių greitis buvo 2615 per minutę, todėl tai oficialiai yra intensyviausia kada nors užfiksuota žaibų audra. Ji taip pat sukėlė aukščiausius kada nors matytus žaibus, kurių aukštis virš jūros lygio siekė 20-30 kilometrų.

Šis ugnikalnio išsiveržimas oficialiai yra didžiausias šio šimtmečio sprogstamasis išsiveržimas, sukėlęs mažiausiai 58 kilometrų aukščio pelenų, vandens ir dujų pliūpsnį.

„Šis išsiveržimas sukėlė supergreitą audrą, kokios dar nebuvome matę“, – sako Jungtinių Valstijų geologinės tarnybos (USGS) vulkanologė Alexa Van Eaton.

Šiuos atradimus USGS padarė esą pasitelkę naują priemonę, leidžiančią stebėbi ugnikalnius šviesos greičiu.

Kaip paaiškinama, ši „nauja priemonė“ iš tikrųjų yra optinių ir radijo rodmenų derinys, sujungtas į vieną išsamų duomenų rinkinį. Tyrėjai naudojo prietaisus, matuojančius elektromagnetinę spinduliuotę matomais ir radijo dažniais, tarp jų – ir orbitoje esančius palydovus ir radijo antenas sausumoje, kuriomis buvo galima aptikti elektros srovės impulsus.

Sujungusi šiuos duomenis, komanda galėjo realiuoju laiku imituoti virš Tongos vykstančią žaibų audrą, nepaisant storo dūmų stulpo. Stebėjimai parodė, kad išsiveržimas truko ilgiau, nei manyta anksčiau, ir jame buvo beveik pusė milijardo elektros impulsų.

Iš dalies išsiveržimas buvo toks milžiniškas todėl, kad prasidėjo po vandeniu.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Geophysical Research Letters“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius