Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai perspėjo: popieriniai šiaudeliai gali būti kenksmingi

Popieriniai šiaudeliai nėra tokia nekalta prekė, kaip buvo galima manyti. Didžiausias gėris – jie suyra greitai, bet šiuose šiaudeliuose aptikta kenksmingų medžiagų, rašo „Science Alert“.
Popieriniai šiaudeliai
Popieriniai šiaudeliai / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Mokslas Šiaudeliai

Mokslininkai ištyrė 39 skirtingų prekių ženklų šiaudelius, pagamintus iš plastiko, popieriaus, stiklo, bambuko ir nerūdijančio plieno. Beveik visuose rasta perfluoralkilintų cheminių medžiagų (PFAS), kurios kitaip dar vadinamos amžinosiomis cheminėmis medžiagomis. Jos gali skaidytis šimtmečius.

Jų rasta net popieriniuose šiaudeliuose.

Vienintelė išimtis – nerūdijančio plieno šiaudeliai. Juose PFAS medžiagų nebuvo rasta.

Pasak mokslininkų, maži PFAS kiekiai nėra kenksmingi, bet jie organizme nuolat kaupiasi. Tad jei šių medžiagų koncentracija taptų didelė, ji galėtų imti kelti pavojų žmonių sveikatai. Tačiau mokslininkai vis dar aiškinasi, kokio dydžio koncentracija tai galėtų būti.

Pasirodo tam, kad popieriniai ir bambukiniai šiaudeliai būtų atsparūs vandeniui, daugelis gamintojų panaudoja PFAS medžiagas. Arba jie naudoja perdirbtas medžiagas, kuriose jau gali būti šių cheminių medžiagų.

Antverpeno universiteto aplinkosaugos mokslininkas Thimas Groffenas įspėjo, kad net panaudojus tokius šiaudelius, PFAS juose gali išlikti.

Perdirbus tuos šiaudelius, cheminės medžiagos gali patekti į naują gaminį, o jei šiaudeliai pateks į sąvartyną arba bus sudeginti, PFAS gali pasklisti vėjyje ar dirvožemyje.

Dėl šių priežasčių T.Groffenas nerimaujantiems dėl galimo poveikio aplinkai ar sveikatai siūlo naudoti nerūdijančio plieno šiaudelius arba apskritai atsisakyti visų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius