Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai planuoja prikelti gyvūną, išnykusį prieš beveik 100 metų

Mokslininkai nori atgaivinti Australijos krūmynuose kadaise klajojusį sterblinį vilką, dar vadinamą Tasmanijos tigru, išnykusį 1936 m.
Sterblinis vilkas (Thylacinus)
Sterblinis vilkas (Thylacinus) / wikimedia
Temos: 2 Tasmanija Gyvūnai

Vykdant projektą bus pasitelkti genetikos, senovinės DNR paieškos ir dirbtinio dauginimosi pasiekimai, praneša CNN.

„Mes tvirtai laikomės nuomonės, kad visų pirma turime apsaugoti biologinę įvairovę nuo tolesnio išnykimo. Deja, nematome, kad rūšių nykimas lėtėtų“, – sakė iniciatyvai vadovaujantis Melburno universiteto profesorius ir jo integruotos genetinio atkūrimo tyrimų laboratorijos vadovas Andrew Paskas.

„Ši technologija suteikia galimybę tai ištaisyti ir galėtų būti taikoma išskirtinėmis aplinkybėmis, kai išnyksta kertinės rūšys“, – pridūrė jis.

Projektas vykdomas bendradarbiaujant su technologijų verslininko Beno Lammo ir Harvardo medicinos mokyklos genetiko George Churcho įkurta bendrove „Colossal Biosciences“. Ši bendrovė taip pat vykdo 15 mln. dolerių vertės projektą, kurio tikslas – sugrąžinti vilninį mamutą.

Paskutinis nelaisvėje gyvenęs sterblinis vilkas, vardu Benjaminas, nugaišo 1936 m. Beaumaris zoologijos sode Hobarte, Tasmanijoje. Ši didžiulė netektis įvyko netrukus po to, kai rūšiai buvo suteiktas saugomų gyvūnų statusas.

Sterblinis vilkas buvo šviesios rudos spalvos, panašus į vilką. Žemiau pečių, ant nugaros buvo kelios eilės juodų dryžių.

Genetinis planas

Projektas apima keletą sudėtingų etapų, kuriuose naudojami pažangiausi mokslo pasiekimai ir technologijos, pavyzdžiui, genų redagavimas ir dirbtinių gimdų kūrimas.

Pirmiausia komanda sudarys išsamų išnykusio gyvūno genomą ir palygins jį su artimiausio gyvo giminaičio genomu, kad nustatytų skirtumus.

„Tada paimsime gyvų giminaičio ląstelių ir redaguosime jų DNR kiekvienoje vietoje, kur ji skiriasi nuo Tasmanijos tigrų“, – aiškino mokslininkai.

Galutinis šios technologijos tikslas – sugrąžinti šias rūšis į laukinę gamtą, kur jos atliko svarbų vaidmenį ekosistemoje.

Shutterstock nuotr./Tasmanija
Shutterstock nuotr./Tasmanija

Atkurti visą dingusio gyvūno genomą iš senų skeletų DNR yra labai sudėtinga, todėl tam tikros genetinės informacijos trūks. Komanda negalės tiksliai atkurti Tasmanijos tigrų, bet galiausiai sukurs hibridinį gyvūną.

„Mažai tikėtina, kad gausime visą išnykusios rūšies genomo seką, todėl niekada negalėsime visiškai atkurti išnykusios formos genomo. Visada bus tam tikrų dalių, kurių negalima pakeisti“, – teigė mokslininkai.

Gali būti, kad genetiškai netobulas hibridinis tigras turės sveikatos problemų ir be didelės žmonių pagalbos galės neišgyventi. Kiti ekspertai abejoja pačia idėja išleisti dešimtis milijonų dolerių bandymams prikelti išnykusį gyvūną, kai yra šimtai kitų rūšių, esančių arti išnykimo ribos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius