-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai rado būdą, kaip sulėtinti senėjimą

Mokslininkai vis bando rasti būdą sustabdyti senėjimo procesą ir leisti žmogui gyventi ilgiau. Pasirodo, kad būtent „šokinėjantys genai“ gali atlikti esminį vaidmenį, senstant mūsų organizmui, rašo sciencealert.com.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Mūsų visų DNR kode yra transpozicinių elementų (TE) – sekų, kurios gali persikelti arba „peršokti“ iš vienos sekcijos į kitą.

Jei DNR yra tarsi biologinis mūsų kūno planas, tai TE yra šio plano dalys, kurios gali judėti genome – tai natūralus procesas žmonėms ir kitiems gyvūnams, tačiau jei jis nėra kruopščiai kontroliuojamas, gali sukelti problemų.

Anksčiau nustatę molekulinių reakcijų seką, vadinamą Piwi-piRNA keliu, ir nustatę jos vaidmenį kontroliuojant TE, Eötvös Loránd universiteto Vengrijoje tyrėjai norėjo patikrinti, ar manipuliuojant šia seka kaip nors pasikeis Caenorhabditis elegans kirmėlių senėjimo procesas.

Mokslininkai pastebėjo, kad kirmėlės gyveno pastebimai ilgiau, kai TE aktyvumas buvo sumažintas naudojant Piwi-piRNA, o tai leidžia manyti, kad iš dalies mūsų kūnai sensta dėl to, kad šie šokinėjantys genai juda DNR genome.

Pasak molekulinės genetikos specialisto Adamo Sturm iš Eötvös Loránd universiteto, tai atveria duris daugybei galimų pritaikymo galimybių medicinoje ir biologijoje.

Iki šiol nebuvo aišku, ar ląstelės senėjimas turėjo įtakos TE aktyvumui, ar TE aktyvumas turėjo įtakos ląstelės senėjimui. Atlikus šį tyrimą C. elegans kirmėlėmis paaiškėjo, kad pastaroji hipotezė yra teisinga, ir tai leidžia mums dar kartą suprasti, kaip organizmai sensta.

Be to, tyrėjai taip pat pastebėjo, kad senstant kirminams didėja DNR N6-adenino metilinimas TE segmentuose, t. y. tam tikras genų aktyvumo pokytis, kuris didina TE aktyvumą, todėl galima daryti išvadą, kad senstant TE tampa labiau užimtos.

Tai įdomūs atradimai, o vėliau galbūt galėsime pakeisti ir paveikti šią TE elgseną, kad ląstelės nesenėtų taip greitai, kaip kitu atveju.

Nemirtingais netapsime, tačiau galbūt galėsime užtikrinti, kad vyresnio amžiaus žmonės turėtų mažiau problemų dėl ligų ir negalavimų.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Communications“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius