-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai ramina: „mumijos prakeikimas“ iš Vilniaus kriptų neišleistas

Paskelbus žinią apie tai, kad atliekant Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios kriptose palaidotų žmonių mumifikuotų palaikų tyrimus nustatyta, jog čia esama ir raupais sirgusių žmonių palaikų, socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado sunerimusių skaitytojų pasvarstymų: o kas, jeigu mokslininkai, nesuprasdami ką daro, į pasaulį paleis seną, bet piktą infekciją? Mokslininkų atsakymas tokiems žmonėms – vienareikšmis: infekcija negyvybinga.
Šv. Dvasios bažnyčios požemiai
Šv. Dvasios bažnyčios požemiai / Vidmanto Balkūno nuotr.

Pagrindinis Vilniuje rastų mumifikuotų palaikų tyrėjas, iš Italijos atvykęs specialistas dr. Dario Piombino-Mascali tvirtina, kad infekcijos „atgimimo“ tikimybės nėra.

„Jau seniai būčiau negyvas, nes tyrimus pradėjau dar 2003 metais. Dirbau su daugybe palaikų, kuomet mirties priežastis buvo cholera, maras, tuberkuliozė ir kitos ligos. Niekada nieko blogo nenutiko nei man, nei mano kolegoms visame pasaulyje. Tai reiškia, kad tikriausiai virusai ar bakterijos, esantys mumijose, jau nėra gyvybingi. Dirbant su tokiais palaikais užsikrėsti neįmanoma“, – sakė mokslininkas.

VIDEO: Mokslininkai Vilniuje aptiko raupų viruso pėdsakus

Jam antrina ir mokslo žurnalistas Daumantas Liekis. „Kai kalbama apie tokią seną tyrimų medžiagą – žmonės yra mirę prieš labai daug metų – […] patogenai taip ilgai neišlieka gyvybingi ir jokios grėsmės šiandienos visuomenei nekelia. Net jeigu kalbėtume apie maro užkratą, jis taip pat neišlieka taip ilgai gyvybingas. Galbūt vienas aktualiausių patogenų būtų juodligė, kuri yra biologiškai prisitaikiusi išlikti ilgą laiką esant sudėtingoms sąlygoms, tačiau apie tai šiuo metu kalba visiškai neina“, – sakė žurnalistas.

„Kiek man žinoma, Šv. Dvasios bažnyčios mumijose šio užkrato nėra rasta, o net jeigu ir būtų, tikimybė užsikrėsti būtų labai žema. Nes kalbame apie laikotarpį, kuris buvo prieš 300–400 metų. Tokį laikotarpį išlikti organizmui gyvybingam yra tiesiog neįmanoma“, – pridūrė D.Liekis.

Tiesa, priminus faktą, kad visai neseniai Sibire įvyko juodligės protrūkis, išplitęs dėl globalinio atšilimo atitirpus seniai žuvusio gyvūno gaišenai, susargdinęs dešimtis žmonių ir nusinešęs vieno berniuko gyvybę, D.Liekis tikino, kad amžino įšalo ir rūsio sąlygos yra labai skirtingos. „Kalbame apie įšalą. Kriogeninė aplinka yra išlikimui daug palankesnė, nei šilta ir sausa kripta, kur biologinės degradacijos procesai vyksta daug greičiau nei lede.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius