-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslinių tyrimų plėtrai ir diegimui versle – svarbios Europos Sąjungos investicijos

Moksliniai tyrimai – visuomenės pažangos variklis. Be jų neįsivaizduojama technologinė raida. O jos svarba dar labiau išryškėja ypatingų situacijų, tokių kaip Covid-19 epidemija, metu. Tada itin svarbu, kad naujausi mokslo pasiekimai kuo operatyviau pasiektų visuomenę.
Moksliniai tyrimai
Moksliniai tyrimai

Šiam rezultatui pasiekti reikalingas mokslo ir verslo institucijų bendradarbiavimas plėtojant naujausias, visuomenei reikalingiausias technologijas.

Tam pasitarnavo 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonė „COVID-19 MTEP“, kuriai skirta beveik 30 mln. Eur.

Akivaizdu, kad ES investicijos tokiems tyrimams, jungiantiems mokslo ir verslo sektorių, yra labai svarbios. Jos skatina tiek mokslo raidą, tiek jo pasiekimų įgyvendinimą verslo įmonių kuriamuose produktuose bei technologijose, o tuo pačiu ir patį sparčiausią prieinamumą bei didžiulę naudą visuomenei.

Įprastinėmis sąlygomis nuo hipotezės ar idėjos iki jos praktinio pritaikymo produktų ar paslaugos pavidalu praeidavo nemažai laiko. O verslas ne visuomet galėjo sau leisti prabangą užsakyti jam reikalingų technologijų mokslinius tyrimus.

COVID-19 akivaizdoje mokslo ir verslo bendradarbiavimas tapo ypatingai svarbus.

COVID-19 akivaizdoje mokslo ir verslo bendradarbiavimas tapo ypatingai svarbus. Tapo akivaizdu, kad naujausi moksliniai pasiekimai turi būti kuo sparčiau prieinami visuomenei: kintanti epideminė situacija, viruso mutacijos ir su tuo susijusios epidemijos valdymo priemonės reikalauja operatyviausių mokslinių tyrimų rezultatų diegimo.

Būtent nuo jų diegimo spartos priklauso ir žmonių gyvybių bei sveikatos efektyviausia apsauga, ir visuomenės ekonominis, socialinis, kultūrinis gyvenimas. Todėl ypač aktualu, kad nuo mokslinių tyrimų iki jų pritaikymo praktikoje būtų kuo trumpiausias kelias.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemonė „COVID-19 MTEP“ skatino šalies įmones ieškoti moderniausių inovacijų, skirtų Covid-19 sukeltoms problemoms spręsti.

Nuo vakcinų iki procesų inovacijos

Įmonės pagal priemonę „COVID-19 MTEP“ galėjo teikti projektus įvairių procesų inovacijoms, taip pat su Covid-19 susijusių vakcinų, vaistinių preparatų, kitų gydymo priemonių, dezinfekcinių, apsaugos priemonių, medicinos reikmenų, , kūrimui ir gamybai. Parama svari: mažiausia projekto suma – 40 tūkst. Eur, didžiausia – 1 mln Eur.

ES struktūrinių fondų priemonė susilaukė didžiulio susidomėjimo: įgyvendinti arba įgyvendinami daugiau kaip 40 projektų. Inovacijų kryptys, kurių plėtojimui teiktos paraiškos – solidžios ir perspektyvios: COVID-19 vaistiniai preparatai, perinatalinių kamieninių ląstelių pažangios terapijos vaistų prototipai, plaučių ventiliavimo įrenginys, robotizuota medicininė mėginių surinkimo ir ištyrimo sistema, testavimo priemonė, COVID-19 perspėjimo priemonė ir kiti pandemijos valdymui reikalingi produktai.


Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas bendrai finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius