Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paleontologas A.Spiridonovas: kodėl paukščiai vadinami dinozaurais ir kur Lietuvoje ieškoti jų fosilijų

Žmogus kaip rūšis pasaulyje egzistuoja apie 2 mln. metų. Atrodo ilgai? O dabar į laiko juostą pažvelkime iš dar toliau ir susipažinkime su tikraisiais šio pasaulio valdovais – daugiau kaip 160 mln. metų klestėjusiais dinozaurais. „Jie įrėmina žmones į laiko kontekstą ir padeda suvokti, kad esame tos grandinės dalis“, – sako Vilniaus universiteto geologas, paleontologas, gamtos mokslų daktaras Andrejus Spiridonovas.
Tiranozauro skeletas ir žvirblis
Tiranozauro skeletas ir žvirblis / AFP ir Alfredo Pliadžio nuotr./15min fotomontažas

Klestėjusiais? O gal reikėtų sakyti – klestinčiais? Tikriausiai esate girdėję, kad šiuolaikiniai paukščiai taip pat yra dinozaurai. Tai vienintelė paskutinį masinį išnykimą išgyvenusi dinozaurų grupė, savo įvairove ir šiandien lenkianti žinduolių rūšis. Skaičiuojama, kad pasaulyje yra apie 9–10 tūkst. paukščių rūšių, o žinduolių – vos apie 5,5 tūkst.

Anot 15min pašnekovo, dinozaurų, kaip ir žinduolių rūšių, būta labai skirtingų. Paprastai kalbant, žinduoliai yra ir šikšnosparniai, ir drambiai, delfinai, oposumai ar žmonės. Tokia pat įvairovė egzistavo tarp dinozaurų, todėl nereikėtų stebėtis, kad žiemą lesyklėlėje saulėgrąžas traškinantis žvirblis ir riaumojanti kaulų traiškymo „mašina“ – tiranozauras – yra ne tokie jau tolimi giminaičiai. Pasak A.Spiridonovo, visi nepaukštiniai dinozaurai išnyko maždaug prieš 65 mln. metų, o paukščiai atsirado maždaug prieš 165 mln. metų, taigi ilgai šios rūšys gyveno kaimynystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius