Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mykolo Romerio universitete atnaujinti žymiausio Lietuvos teisininko M.Romerio profesinės biografijos tyrimai

Mykolas Romeris (Michał Römer, 1880 – 1945) – vienas didžiųjų XX amžiaus Lietuvos demokratų ir žymiausių teisininkų, Lietuvos konstitucinės teisės tėvas, visuomenės veikėjas, publicistas ir istorikas, kurio idėjomis rėmėsi mūsų nepriklausomos valstybės konstitucijos nuo prieškario iki dabarties. Jis buvo ne tik vienas žinomiausių teisininkų Lietuvoje ir pasaulyje: būdamas teisės mokslininku, M.Romeris daug dėjo pastangų įdiegti valdžios veiklos teisėtumo kontrolę Lietuvoje ir kūrė administracinio teismo įstatymą, kuriuo buvo siekiama įsteigti administracinį teismą.
Mykolas Romeris
Mykolas Romeris / MRU nuotr.

M.Romeris daug dirbo, kad Lietuvoje būtų įsteigtas ir Statutinis Teismas, turėjęs tikrinti Didžiosios Lietuvos ir autonominio Klaipėdos krašto aktų teisėtumą. Tai buvo pirmas Lietuvoje įsteigtas konstitucinis teismas. Tokių teismų tuo metu Europoje nebuvo, išskyrus keletą valstybių. Statutinio Teismo įsteigimas sukėlė ažiotažą Europos mokslo, politikos ir diplomatijos sferose.

Lietuvos teisinės minties patriarchui teko kelis kartus būti nacionaliniu Lietuvos teisėju Nuolatiniame Tarptautinio Teisingumo Teisme Hagoje 1932 m. byloje Lietuva prieš Britų Imperiją, Italiją, Prancūziją ir Japoniją bei 1939 m. byloje Lietuva prieš Estiją. Abu kartus Lietuva laimėjo.

M.Romeris rašė lietuvių, lenkų, prancūzų, vokiečių kalbomis. Savo ruožtu prancūzų, vokiečių ir lenkų teisės mokslininkai straipsniuose jį cituodavo, remdavosi jo tyrimais bei polemizuodavo.

MRU nuotr./Mykolas Romeris
MRU nuotr./Mykolas Romeris

Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla atnaujino M.Romerio profesinio gyvenimo biografijos tyrimus. Visai neseniai publikuota prof. dr. I.Deviatnikovaitės mokslinė monografija „Administracinio teismo istorija Lietuvoje 1918–1940 m.“, atskleidusi milžinišką M.Romerio indėlį, plėtojant Lietuvoje valdžių padalijimo, teisėtumo, viešų institucijų nepriklausomumo doktrinas ir t. t. Netrukus bus publikuoti ir nauji tyrimai. Vienas iš jų susijęs su artėjančiu Klaipėdos krašto statuto šimtmečiu 2024 metais. M.Romeris įdėjo nemažai pastangų, kad Kraštas liktų Lietuvos teritorijoje. Šie jo siekiai ilgam nuteikė nacių neigiamą požiūrį į M.Romerį. Nacių okupacijos metais norėta teisininką pašalinti iš profesoriaus pareigų universitete.

M.Romeris neįtiko ir sovietų valdžiai dėl savo kritiško požiūrio į santvarką, sovietinę konstituciją, jos dogmatiškumą.

Mykolo Romerio universiteto Youtube paskyroje skelbiami koncentruoti, informatyvūs, lengvai klausomi podcastai apie žymiausio Lietuvos teisininko veiklą. Kviečiame paklausyti ir sužinoti daugiau apie šią neeilinę Lietuvos asmenybę, teisę bei Lietuvos istoriją:

M.Römeris Hagos Tribunole: Klaipėdos byla

https://www.youtube.com/watch?v=I_vhy9saU5c&t=62s

M.Römeris Hagos Tribunole: Panevėžio – Saldutiškio byla

https://www.youtube.com/watch?v=_ZO6kqOnDoc&t=111s

M.Römerio vaidmuo, steigiant Statutinį Teismą, pirmąjį konstitucinį teismą Lietuvoje

https://www.youtube.com/watch?v=zmUQY7q6qwo

Mykolo Römerio asmenybė, skaitant jo dienoraščius

https://www.youtube.com/watch?v=DaZ6dCP8Rpw

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius