-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naktį Prancūzijoje nukrito meteoras: nušvietė dangų ir virš Lamanšo sąsiaurio

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį šiaurės Prancūzijos gyventojai sulaukė netikėtumo, kai dangų nušvietė didžiulis ugnies kamuolys. Į atmosferą įskridusio liepsnojančio kosminio kūno vaizdais suskumo dalintis internautai.
Meteoras buvo toks ryškus, kad matomas iš abiejų Lamanšo sąsiaurio pusių.
Meteoras buvo toks ryškus, kad matomas iš abiejų Lamanšo sąsiaurio pusių. / „Scanpix“/Kade Flowers/„Covert Images“ nuotr.

Europos kosmoso agentūra (ESA) sekmadienio vakarą pranešė, kad metro ilgio objektas įskries į Žemės atmosferą ir atsitrenks į paviršių netoli Prancūzijos miesto Ruano. Pirmadienį BBC pranešė, kad jis buvo pastebėtas virš Lamanšo sąsiaurio, sukurdamas stulbinantį krintančios žvaigždės efektą.

Kosminė uoliena buvo 1 metro pločio. Nors kol kas vadinama meteoru (atmosferoje sudegusiu asteroidu), Tarptautinė meteorų organizacija pareiškė, kad visos rastos meteoro dalelės galėtų būti būsimų tyrimų objektas. Tokiu atveju nukritę gabalai būtų vadinami meteoritais.

Tai septintas kartas, kai meteoras buvo aptiktas prieš susiduriant su Žeme. Vos prieš porą mėnesių astronomai aptiko meteorą likus kelioms valandoms iki jo smūgio virš Kanados, rašo „EarthSky“.

Į Žemės atmosferą meteoras įskriejo apie 3 val. vietos laiku, o ryškumu prilygo Mėnuliui.

Į Žemės atmosferą kas dieną įskrenda šimtai kosminių dulkių ir uolienų. Dauguma jų būna tokios mažos, kad plika akimi nepastebimos. Didesnės kosminės uolienos sudega atmosferoje taip ir nepasiekusios paviršiaus, tačiau kai kurioms pavyksta „išgyventi“ nusileidimą. Būtent tokios mokslininkams būna itin naudingos, mat atskrieja iš tolimų Saulės sistemos kampelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius