Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NASA nusitaikė į asteroidą, kurio išteklių vertė siekia 10 kvadrilijonų dolerių

NASA pritarė ilgai atidėliotai 985 mln. JAV dolerių vertės „Psyche“ misijai į atvirąjį kosmosą, kurios tikslas – ištirti metalų turtingą asteroidą, taip pat vadinamą Psyche. Skaičiuojama, kad jo vertė gali siekti net 10 kvadrilijonų JAV dolerių – 90 kartų daugiau nei visa 110 trilijonų dolerių vertės pasaulio ekonomika, praneša „New Atlas“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Dažnai sunku suvokti už Žemės ribų esančios visatos mastą. Labai lengva įsivaizduoti, kad Mėnulis yra pakankamai mažas, kad jį būtų galima pereiti per pusdienį, nors iš tikrųjų jo paviršiaus plotas prilygsta Afrikos plotui.

Tai pasakytina ir apie galimus išteklius. Pavyzdžiui, asteroidų juosta tarp Marso ir Jupiterio iš esmės yra Saulės sistemos sukūrimo liekanos. Tačiau apskaičiuota, kad šioje juostoje esančių naudingųjų iškasenų užtektų tam, kad kiekvienas Žemės gyventojas gautų 100 milijardų dolerių čekį.

Žinoma, tai tik potencialūs turtai. Kelios bendrovės jau ieško būdų, kaip pradėti komercinę asteroidų kasybą. Būtent todėl „Psyche“ misija turi ne tik mokslinę motyvaciją daugiau sužinoti apie planetų kilmę.

222 km skersmens Psyche nėra toks neįprastas savo dydžiu. Jis išsiskiria tuo, kad yra M klasės asteroidas. Tai reiškia, kad jis yra metalinis. Jo sudėtyje daugiausia nikelio ir geležies, panašiai kaip galima tikėtis rasti planetos branduolyje, todėl jis labai įdomus mokslininkams. Kiek Psyche sudaro metalas, o kiek uolienos, dar neaišku – zondui „Psyche“ pavesta padėti rasti atsakymus.

Deja, misija, kurią iš pradžių buvo numatyta paleisti 2022 m. rugpjūtį, buvo atidėta dėl labai gerai pažįstamos žemiškos problemos. NASA yra labai didelė organizacija, kuri, vykdydama savo kosmines misijas, remiasi sudėtingu universitetų, rangovų, subrangovų ir specialistų tinklu. Tačiau kartais šis sudėtingumas gali lemti epinio masto biurokratines klaidas.

„Psyche“ atveju misijai trukdė COVID-19 apribojimai, personalo problemos, komunikacijos problemos ir valdymo trūkumai. Dėl to buvo sustabdyti paleidimo planai.

Dabar planuojama, kad „Psyche“ misija prasidės spalio mėn. Zondas asteroidą pasieks per penkerius metus ir 10 mėnesių, o į orbitą aplink kūną turėtų pakilti mažiausiai 26 mėnesiams, per kuriuos bus tiriama Psyche sudėtis, gravitacija, tankis ir vidinė struktūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius