-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA planas Tarptautinei kosminei stočiai: trenksis į Ramųjį vandenyną

Kosmose nuo 1998 m. skriejanti Tarptautinė kosminė stotis (TKS) jau atitarnavo savo ir neužilgo išeis į pensiją, skelbia NASA.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / 123RF.com nuotr.

Ilgas atsisveikinimas

2000 m. paleista kosminė laboratorija skrieja 420 km aukštyje virš Žemės, o joje per visą laiką yra pabuvoję daugiau kaip 200 astronautų iš 19 skirtingų šalių.

Kad ir kokia naudinga kosminė stotis buvo per pastaruosius dešimtmečius, viskam ateina galas. NASA 2021 m. žiemą pasirašė sutartis su trimis JAV bendrovėmis dėl kosminių stočių (ir kitų komercinių paskirties vietų kosmose) projektų kūrimo.

Bendra numatoma visų trijų finansuojamų susitarimų suma yra 415,6 mln. dolerių. Šie projektai turėtų užtikrinti NASA siekį išlaikyti nepertraukiamą JAV buvimą žemoje Žemės orbitoje.

„Privatus sektorius, padedant NASA, yra techniškai ir finansiškai pajėgus sukurti ir eksploatuoti komercines stotis žemoje Žemės orbitoje. Tikimės, kad galėsime pasidalyti su privačiuoju sektoriumi išmoktomis pamokomis ir veiklos patirtimi, kad padėtume jam kurti saugias, patikimas ir ekonomiškai efektyvias paskirties vietas kosmose“, – pareiškime teigė NASA būstinės komercinės kosmoso srities direktorius Philas McAlisteris.

Kosminės kapinės Žemėje

NASA teigė, kad pagal planą TKS turėtų nukristi į Žemę pietų Ramiojo vandenyno negyvenamoje teritorijoje, vadinamoje Point Nemo. Ataskaitoje teigiama, kad stotį tikimąsi nuleisti 2031 m. sausio mėn.

Pavadintas pagal Žiulio Verno romano „Dvidešimt tūkstančių mylių po vandeniu“ povandeninio laivo jūreivio vardą, Point Nemo yra labiausiai nuo sausumos nutolęs vandenyno taškas, kuris yra tapęs vandens kapu daugeliui kitų erdvėlaivių, rašoma CNN.

Apskaičiuota, kad ši vietovė yra maždaug už 4828 km. nuo rytinės Naujosios Zelandijos pakrantės ir už 3218 km. į šiaurę nuo Antarktidos. Nuo 1971 m. kosminės valstybės, tokios kaip JAV, Rusija, Japonija ir Europos šalys, čia nuskandino daugiau kaip 263 kosmines šiukšles.

Nepamirštami pirmieji kartai

Kosminėje stotyje įvyko daug pirmųjų mokslinių bandymų. Pirmasis daiktas, atspausdintas 3D spausdintuvu kosminėje stotyje, buvo pagamintas 2014 m., o 2016 m. NASA astronautė Kate Rubins pirmą kartą kosmose nustatė DNR seką.

2018 m. NASA šaltojo atomo laboratorijoje, esančioje stotyje, kosmose buvo sukurta penktoji materijos būsena, vadinama Bose-Einšteino kondensatu, rašo CNN.

Astronautai išmoko kosmose auginti salotas ir lapinius žalumynus. Pirmąsias kosmose užaugintas salotas astronautai paragavo 2015 m. Dabar jie stotyje augina net ridikėlius ir čili pipirus.

Kinija, kurios astronautai jau seniai negali naudotis TKS, pernai paleido pirmąjį savo planuojamos kosminės stoties modulį. Nors Kinijos kosminė stotis nėra tokia didelė kaip TKS, tikimasi, kad ji pradės veikti iki šių metų pabaigos.

Rusija yra sakiusi, kad 2025 m. pasitrauks iš TKS projekto ir planuoja statyti savo kosminę stotį, kuri galėtų būti paleista 2030 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius