Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA pristatė pirmuosius planus astronautų kelionei į Marsą

NASA paskelbė pagrindinius 30 dienų trukmės dviejų žmonių misijos į Marso paviršių tikslus ir paprašė visuomenės pateikti atsiliepimus apie planavimo eigą. Iš pradžių buvo numatyta, kad pasiūlymai turi būti pateikti gegužės 31 d., tačiau neseniai šis terminas buvo pratęstas iki birželio 3 d.
Į Marsą
Į Marsą / 123RF.com nuotr.

NASA siekis – išsiųsti astronautus į Marsą iki 2030-ųjų pabaigos arba 2040-ųjų pradžios. Tačiau įgyvendinti šią viziją nėra lengva. Pavyzdžiui, darant prielaidą, kad finansavimas ir technologijos bus pradėtos naudoti tinkamu laiku, kelionė į abi puses, atsižvelgiant į atstumą tarp Žemės ir Marso, vis tiek truktų apie 500 dienų.

Gravitacija – arba jos nebuvimas – taip pat būtų problema, nes dabartinės kartos erdvėlaiviai nė iš tolo nepanašūs į tuos, kuriuos matome tokiuose filmuose kaip „Marsietis“.

Astronautai atvyks į Raudonąją planetą po kelis mėnesius trukusio gyvenimo mikrogravitacijos sąlygomis. Tuo tarpu Marso gravitacija yra maždaug trečdaliu mažesnė nei Žemės, tad astronautams prireiks laiko prisitaikyti.

NASA šiuo metu koncentruojasi į „Artemis“ misijas, kurių tikslas nugabenti žmones į Mėnulį po pusės amžiaus pertraukos. Planuojama, kad šių misijų metu įgytos žinios bus pritaikytos ir tolimesnei kelionei į Raudonąją planetą.

„Gautos pastabos apie nustatytus tikslus bus pagrindas mūsų Mėnulio ir Marso tyrimų planams ateinantiems 20 metų“, – pranešimo metu sakė administratoriaus pavaduotoja Pam Melroy. „Siekiame, kad NASA ir išorės suinteresuotosios šalys padėtų mums patikslinti šiuos tikslus ir kad mūsų procesas būtų kuo skaidresnis.“

Kol kas NASA numato, kad į Raudonąją planetą įgulos narius gabens į buveinę panašus erdvėlaivis, kuriame bus naudojama hibridinė raketos pakopa (varoma cheminiu ir elektriniu varikliu). Ilgą kelionę įveiktų keturi žmonės, du iš jų išsilaipintų Marso paviršiuje.

Maždaug 25 tonos atsargų ir techninės įrangos būtų paruoštos ir pristatytos ankstesnių robotų misijų į Marsą metu. Tarp šių atsargų būtų ir įgulos pakilimo aparatas, jau užpildytas degalais – juo astronautai pakiltų nuo Marso paviršiaus, kad grįžtų į orbitoje skriejantį pagrindinį laivą.

123RF.com nuotr./Marsas
123RF.com nuotr./Marsas

Planuose taip pat rašoma, kad astronautai atliks planetos procesų (pvz. vulkanizmo, tektonizmo, regolito formavimosi ir atmosferos dinamikos) tyrimus, rinks duomenis apie lakiųjų medžiagų kilmę bei aiškinsis ankstyvosios Saulės sistemos formavimosi chronologiją.

Kaip rašo „Space“, dėl Marso laukiama daugiau suinteresuotųjų šalių indėlio. Agentūra pažadėjo birželio mėn. surengti seminarą „su partneriais iš Amerikos pramonės ir akademinės bendruomenės“, kuriuos NASA kviečia individualioms konsultacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius