Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujai atrastas ŽIV variantas gali būti labiau užkrečiamas ir greičiau progresuoti į AIDS

Nyderlanduose išaiškinta nauja ŽIV, AIDS sukeliančio viruso, atmaina, kuri, palyginti su kitomis viruso atmainomis, lemia greitesnį ligos progresavimą.
ŽIV testas
ŽIV testas / 123RF.com nuotr.

Nėra plačiai paplitęs

Žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV) užkrečia ir naikina organizmo imunines ląsteles, vadinamas CD4 ląstelėmis. Jei infekcija negydoma, ji progresuoja iki AIDS. Žmonių, užsikrėtusių naujai atrastu ŽIV VB variantu, CD4 skaičius mažėja maždaug dvigubai greičiau nei žmonių, užsikrėtusių kitomis ŽIV atmainomis.

Jei nebūtų taikomas gydymas, užsikrėtus VB variantu, vidutiniškai per dvejus-trejus metus nuo pirminės ŽIV diagnozės išsivystytų AIDS, žurnale „Science“ pranešė mokslininkai. Užsikrėtus kitomis viruso versijomis, panašaus laipsnio nuosmukis vidutiniškai pasireiškia praėjus maždaug šešeriems-septyneriems metams nuo diagnozės nustatymo.

Pasak tyrimo autoriaus Chriso Wymanto, Oksfordo universiteto statistinės genetikos ir patogenų dinamikos tyrėjo, vyresnio amžiaus žmonėms liga progresuoja dar greičiau.

Laimei, atlikdama tyrimą komanda nustatė, kad standartinis ŽIV gydymas veikia taip pat gerai prieš VB variantą, kaip ir prieš kitas viruso versijas, rašo „Live Science“.

Komanda nustatė, kad naujai atrastas variantas priklauso genetiniam B potipiui – giminingų ŽIV virusų grupei, kuri dažniausiai aptinkama Europoje ir JAV. Siekdami išsiaiškinti, ar Nyderlanduose galima rasti daugiau šio varianto pavyzdžių, tyrėjai patikrino duomenis iš nacionalinės ŽIV stebėjimo kohortos ATHENA – didelės Nyderlandų ŽIV infekuotų asmenų, kuriems ŽIV diagnozė buvo nustatyta 1981-2015 m., grupės.

Komanda taip pat nustatė, kad VB variantas yra ne tik labai pavojingas, bet ir labiau užkrečiamas nei kitos ŽIV versijos.

Išskyrus Šveicarijos ir Belgijos gyventojams nustatytus atvejus, tyrėjai nerado jokių pirminių įrodymų, kad šis variantas būtų paplitęs už Nyderlandų ribų. Jie ieškojo viešai prieinamų viruso genetinių sekų ir nerado jokių pėdsakų kitur, tačiau gali būti, kad yra dar bent keli užsikrėtusieji šiuo variantu, kurie dar nenustatyti, rašo „Live Science“.

123RF.com nuotr./Raudonas kaspinas – tarptautinis paramos, prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis
123RF.com nuotr./Raudonas kaspinas – tarptautinis paramos, prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis

Būsimi VB varianto tyrimai galėtų atskleisti, kaip virusas taip greitai kaupiasi kraujyje ir naikina CD4 ląsteles, taip pat galėtų suteikti daugiau informacijos apie tai, kaip šis variantas išsivystė pirmą kartą.

Vis dėlto, mokslininkai patikino, kad visuomenė neturėtų nerimauti, o šio varianto atradimas pabrėžia jau anksčiau taikytų rekomendacijų svarbą: kad asmenys, kuriems gresia rizika užsikrėsti ŽIV, turėtų reguliariai tikrintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius