Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas rekordas: paskelbta didžiausia iki šiol atrasta kometa

2021 m. identifikuota Bernardinelli-Bernstein kometa oficialiai yra didžiausia kada nors stebėta kometa.
Meteoras
Meteoras / 123RF.com nuotr.

Didesnė už atstumą tarp Vilniaus ir Kauno

Naujasis rekordas iš pirmosios vietos išstumia Hale-Bopp kometą. Hale-Bopp kometa buvo atrasta 1995 m., o 1996 m. tapo matoma plika akimi, jos skersmuo siekė apie 74 km. Dabar apskaičiuota, kad Bernardinelli-Bernstein, dar žinomos kaip 2014 UN271 kometa, branduolys yra maždaug 137 km skersmens.

Bernardinelli-Bernstein kometa pavadinta jos atradėjų, Pensilvanijos universiteto kosmologo Gary Bernsteino ir Vašingtono universiteto habilituoto daktaro laipsnį turinčio mokslininko Pedro Bernardinelli garbei, rašo „Science Alert“.

Nuotraukos, kuriose matoma kometa, darytos 2014 m., todėl šie metai yra oficialiame moksliniame kometos pavadinime. Mokslininkai pastebėjo, kad mažytis taškelis juda, kai tyrinėjo vėlesnių metų vaizdus.

Tuo metu kometa buvo per toli, kad tyrėjai galėtų gerai įvertinti jos dydį, nors jie galėjo pasakyti, kad ji greičiausiai yra gana didelė.

Kometa atkeliavo iš Orto kometoidų debesies – ledo ir uolienų gabalų debesies, sklendžiančio Saulės sistemos pakraštyje. Jos orbita nuo Saulės nutolusi per šviesmečius ir apskristi užtrunka 5,5 mln. metų.

Šiuo metu kometa skrieja Saulės sistemos vidaus link. Arčiausiai Žemės ji priartės 2031 m. Tiesa, baimintis nėra ko – kometa išliks už Saturno orbitos ribų, pranešė „Live Science“.

Naujam tyrimui vadovavo Paryžiaus observatorijos astronomas Emmanuelis Lellouchas, o jam atlikti buvo naudojami duomenys, gauti 2021 m. rugpjūtį, kai kometa buvo nutolusi 19,6 AU. (AU – tai atstumas tarp Žemės ir Saulės, kuris atitinka maždaug 150 mln. kilometrų).

Mokslininkai tyrė mikrobangų spinduliuotę, sklindančią nuo kometos masės. Iš šių atsispindėjusių šviesos bangų ilgių komanda galėjo nustatyti kometos dydį. Tai didžiausias atstumas, kuriuo iki šiol buvo atlikti tokio pobūdžio matavimai, rašoma naujame mokslininkų straipsnyje.

Tyrėjai pridūrė, kad labai įdomu atlikti matavimus, kol kometa dar tokia tolima, nes Bernardinelli-Bernstein greičiausiai gerokai sumažės, kai priartės prie Žemės. Kometai artėjant prie Saulės, jos dulkių ir dujų uodega plėsis, o pagrindinis kūnas tirps ir trauksis.

Kometa nebus matoma plika akimi, kaip buvo Hale-Boppo kometa per didžiausią priartėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius