-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausiame „Spectrum“ numeryje – apie ypatingus mūsų organizmo gynėjus

Kovo 30 d. išleistas naujas Vilniaus universiteto (VU) mokslo populiarinimo žurnalo „Spectrum“ numeris (35). Šįkart žurnale tarp aptariamų mokslo aktualijų ryškiai vyrauja naujųjų technologijų temos: tobulesnio, decentralizuoto ateities interneto vizija, kūrybingo ir greitai naujus baltymus generuojančio dirbtinio intelekto pasiekimai ir su blokų grandinės technologijų panaudojimu susijusios problemos.
Žurnalo „Spectrum“ iliustracija
Žurnalo „Spectrum“ iliustracija / Reda Tomingas

Naujajame numeryje VU mokslininkai pasakoja apie psichologinius klimato kaitos padarinius, ekonomikos skatinimą skolintais pinigais, alergeninių žiedadulkių aktyvumo periodus ir asmeninę alergijos simptomų prognozę, cheminę kosmoso sudėtį ir su anestezija susijusius mitus.

Straipsniuose keliami klausimai, kaip pandemija pakeitė mūsų keliavimo įpročius, ar lietuviai suvartoja daug vaistų, ar mūsų socialinė pozicija priklauso tik nuo mūsų pačių, kodėl po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo moterys iš darbo rinkos veržėsi į namus, ir daugelis kitų.

Žurnalo pagrindiniame straipsnyje aprašomi ypatingi mūsų organizmo gynėjai – makrofagai. Anot juos tyrinėjančios VU Gyvybės mokslų centro mokslininkės Indrės Dalgėdienės, makrofagai priskiriami įgimtajam imunitetui, jie yra pirmosios organizmo ląstelės, pajaučiančios įvairias grėsmes, pavyzdžiui, bakterijas ar odos pažeidimus, ir pradedančios į grėsmes reaguoti, o mikrobų atveju – juos ir neutralizuoti fagocituodamos.

Šios ląstelės ypatingos ir tuo, kad į grėsmes reaguoja greitai – vos per kelias minutes ar valandas. Todėl šiandien mokslininkai bando išnaudoti visus makrofagų privalumus ir ieško būdų, kaip šias ląsteles išmokyti atpažinti itin pavojingus vėžinius susirgimus ir pasitelkti kitoms ligoms gydyti.

VU mokslo populiarinimo žurnalas „Spectrum“ jau kurį laiką skaitytojus žavi ne tik akiratį plečiančiais tekstais, bet ir spalvingomis jaunųjų Lietuvos talentų iliustracijomis.

Penkias naujausio numerio temas papuošė talentingos iliustratorės Redos Tomingas darbai. Gražiausios šio ir ankstesnių žurnalo numerių iliustracijos VU 443-iojo gimtadienio proga nuo kovo 31 iki gegužės 31 d. bus eksponuojamos centrinių rūmų Didžiajame kieme (Universiteto g. 3), iliustracijų parodoje „Mokslas, atgijęs mene“.

Naujus žurnalo „Spectrum“ straipsnius galėsite rasti ir 15min portale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius