Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji Zelandija svarsto galimybę išleisti skaitmeninę valiutą

Naujosios Zelandijos centrinis bankas tiria galimybę išleisti skaitmeninę valiutą, sakydamas, kad tarp jos teikiamų privalumų yra ir galimybė ją naudoti kaip monetarinės politikos priemonę.
Skaitmeninė valiuta
Skaitmeninė valiuta / 123RF.com nuotr.

Skaitmeninė valiuta

„Grynųjų pinigų naudojimo tendencijos ir inovacijos pinigų srityje suteikia Rezervų bankui (RBNZ) galimybę apsvarstyti galimybę išplėsti centrinio banko pinigus, įtraukiant plačiai prieinamą skaitmeninę formą“, – ketvirtadienį viešoms konsultacijoms paskelbtuose dokumentuose teigė RBNZ.

„Dėl mažėjančio grynųjų pinigų naudojimo, pripažinimo ir prieinamumo Naujojoje Zelandijoje bei atsirandančių inovacijų privačių pinigų, būtent stabiliųjų monetų, srityje dabar yra tinkamas laikas apsvarstyti centrinio banko skaitmeninės valiutos (CBDC) galimybę.“

Nors CBDC sukūrimas dėl sudėtingumo pareikalautų ilgo pasirengimo ir apimtų kelių etapų metodą, RBNZ teigė, kad iš esmės pritaria šiai idėjai. Skaitmeninė valiuta turėtų palaikyti Naujosios Zelandijos dolerį „kaip mūsų bendrą atsiskaitymo vienetą“ ir būti keičiama 1:1 su grynaisiais pinigais, teigiama pranešime.

RBNZ teigė, kad „grynieji pinigai čia liks tol, kol kai kuriems iš mūsų jų prireiks“, o skaitmeninė valiuta palaikytų centrinio banko pinigų vertės įtvirtinimo vaidmenį:

  • Suteikiant privatiems asmenims ir įmonėms galimybę privačiai išleistus pinigus konvertuoti į skaitmeninę centrinio banko pinigų formą, užtikrinant ilgalaikį privačių pinigų konvertavimą į centrinio banko pinigus
  • Tobulinant centrinio banko pinigų technologinę formą, kad jie išliktų aktualūs ir skaitmeninėje ateityje
  • Suteikti papildomą pinigų politikos priemonę, nes jie gali būti išleidžiami pinigų politikos skatinimui arba už juos gali būti mokamos palūkanos

Skaitmeninė valiuta taip pat galėtų pagerinti vidaus mokėjimų veiksmingumą ir atsparumą bei sudaryti sąlygas Naujajai Zelandijai dalyvauti pasaulinėse iniciatyvose, kuriose CBDC naudojami tarptautiniams mokėjimams gerinti, sakė RBNZ.

Kibernetinio saugumo rizikos

Kiti pasaulio centriniai bankai, įskaitant Europos centrinį banką, taip pat nagrinėja galimybę išleisti skaitmeninę valiutą. Tačiau RBNZ teigė, kad CBDC nėra be iššūkių ir jį reikia atidžiai apsvarstyti.

„Kaip ir kitų formų skaitmeniniai pinigai, CBDC turi būti operaciniu požiūriu atsparus gedimams ir kibernetinio saugumo rizikai, išlaikyti duomenų privatumą, be to, jis turėtų atitikti visus atitinkamus teisės aktus“, – teigiama pranešime.

123RF.com nuotr./Banko sąskaita
123RF.com nuotr./Banko sąskaita

„Panašiai, nors CBDC turi potencialą veikti kaip inovacijų ir konkurencijos katalizatorius platesnėje pinigų ir mokėjimų ekosistemoje, turėsime apsvarstyti galimybę, kad jis gali išstumti inovacijas.“

RBNZ iki gruodžio 6 d. kviečia visuomenę pareikšti savo nuomonę apie šią idėją. Ji nepateikė orientacinio skaitmeninės valiutos įvedimo termino, bet sakė, kad iki balandžio pabaigos paskelbs tolesnių žingsnių metmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius