-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 08 /09:16

Į kosmosą pakeltas NASA palydovas „Pace“ – turi žmonijai reikšmingą tikslą

Ketvirtadienį, NASA į Žemės orbitą paleido svarbų, beveik milijardą dolerių kainuojantį palydovą. Į 676,5 km aukštį pakilęs „Pace“ pavadintas palydovas turės svarbų tikslą – stebėti mūsų planetos būklę, pradedant jūros gelmėmis ir baigiant debesimis.

„Mes tiriame Žemės sistemą – tai ne vandenynų misija, ne atmosferos misija, ne sausumos misija, tai visų šių dalykų misija“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė šio projekto mokslininkas Jeremis Werdellis, kurį citavo „Space.com“.

Pakilimas įvyko sėkmingai 8.33 val. Lietuvos laiku, po kelių minučių po paleidimo atsiskyrė pirmoji „Falcon 9“ raketos pakopa. Praėjus aštuonioms minutėms po paleidimo, ji atliko sėkmingą vertikalų nusileidimą specialioje aikštelėje.

VIDEO: Kosmose – naujas NASA palydovas: kodėl „Pace“ toks svarbus žmonijai?

Praėjus dvylikai minučių po paleidimo pradžios, „Pace“ atskyrė nuo likusios kosminio aparato dalies.

Transliaciją galite stebėti čia:

Pagal pirminį planą pakilimas turėjo įvykti vasario 6 d., o vėliau atidėtas vasario 7 d., bet ir vėl nepavyko dėl antžeminio vėjo, trukdžiusio atlikti patikrinimus prieš paleidimą, rašoma NASA puslapyje.

Planuojama, jog palydovas skries orbitoje ir rinks duomenis trejus metus.

Kaip aiškino NASA Žemės mokslų padalinio vadovė Karen St. Germain, nors vandenynai sudaro 70 proc. mūsų planetos ir turi didžiulę įtaką mūsų gyvenimui, apie juos žinome mažiausiai iš visų Žemės dalių, rašoma „Space.com“.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) duomenimis, esame ištyrinėję tik 5 proc. vandenynų.

„Pace“ stebės povandeninio fitoplanktono – mikroskopinių organizmų, kurie yra jūrų ekosistemų pagrindas – kiekį ir judėjimą. Fitoplanktonas, kaip ir įprasti augalai, vykdo fotosintezę, paimdamas anglies dioksidą ir atiduodamas deguonį. Taip jis kontroliuoja anglies judėjimą visoje ekosistemoje. Tačiau yra ir kenksmingų fitoplanktonų, kurie gali užteršti geriamąjį vandenį, o tai sukelia ne tik daugybę sveikatos problemų, bet ir priverčia nutraukti žvejybą ar uždaryti paplūdimius. Tai veikia ir ekonomiką.

Surinkus tokią informaciją būtų galima net sudaryti geriamojo vandens žemėlapį, kuriame būtų fiksuojama, kur jis yra užterštas arba kur jo būklė netrukus pablogės.

NASA teigimu, „Pace“ bus stebimi ir atmosferoje esantys aerozoliai, matuojant saulės šviesą, atsispindėjusią nuo Žemės atmosferos, sausumos paviršiaus ir vandenyno.Taip pat bus matuojamos ir aerozolio dalelės bei debesys, sausumos ir vandens paviršiaus savybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius