Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neurologas paaiškina, kodėl vasaros laiko keitimas kelia rimtą pavojų sveikatai

Kovo pabaigoje vėl grįšime prie vasaros laiko. Vis dėlto tyrėjai teigia, kad „pavasarinis“ laikrodžių persukimas į priekį kiekvieną kovą yra susijęs su rimtu neigiamu poveikiu sveikatai, įskaitant širdies priepuolių padažnėjimą ir paauglių miego trūkumą, rašo sciencealert.com.
Sunkus rytas
Sunkus rytas / 123rf.com nuotr.

Priešingai, rudeninis grįžimas prie standartinio laiko nėra susijęs su tokiu poveikiu sveikatai.

Tvirtas argumentas už nuolatinį standartinį laiką

Standartinis laikas labiausiai atitinka natūralų šviesųjį laiką, kai Saulė yra tiesiai virš galvos vidurdienį arba beveik vidurdienį.

Priešingai, nuo kovo iki lapkričio mėnesio vasaros laiku, pasikeitus laikrodžio rodyklėms, dėl vasaros laiko natūrali šviesa ryte pasirodo viena valanda vėliau, o vakare – viena valanda vėliau pagal laikrodžio rodyklę.

Rytinė šviesa yra labai svarbi, nes padeda nustatyti natūralius organizmo ritmus: ji mus pažadina ir pagerina budrumą. Ryto šviesa taip pat gerina nuotaiką – natūralią šviesą imituojančios šviesos dėžės skiriamos naudoti rytais sezoniniam afektiniam sutrikimui gydyti.

Nors tikslios priežastys, kodėl šviesa mus suaktyvina ir gerina nuotaiką, dar nėra žinomos, tai gali būti susiję su šviesos poveikiu didėjančiam kortizolio – hormono, kuris reguliuoja reakciją į stresą, – kiekiu arba šviesos poveikiu amigdaloje – smegenų dalyje, susijusioje su emocijomis.

Dėl laiko sukiojimo paaugliams taip pat gali nuolat trūkti miego dėl mokyklos, sporto ir socialinės veiklos. Pavyzdžiui, daugelis vaikų mokyklą pradeda lankyti apie 8 val. ryto arba anksčiau. Tai reiškia, kad vasaros laiku daugelis jaunuolių keliasi ir keliauja į mokyklą tamsoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius