-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos archeologai rado seniausią pasaulyje runų akmenį

Norvegijos archeologai antradienį pranešė, kad rado runų akmenį, kuris, anot jų, yra seniausias pasaulyje. Jų teigimu, užrašai yra iki 2 tūkst. metų senumo ir datuojami pačiomis ankstyviausiomis paslaptingos runų rašto istorijos dienomis.
Norvegų archeologų rastas akmuo
Norvegų archeologų rastas akmuo / „Scanpix“ nuotr.

Oslo kultūros istorijos muziejus pranešė, kad plokščiame, kvadratiniame rusvo smiltainio bloke iškalti raštai, kurie gali būti ankstyviausias Skandinavijoje raštu užrašytų žodžių pavyzdys. Jis teigė, kad tai „vienas seniausių kada nors rastų runų užrašų“ ir „seniausias datuojamas runų akmuo pasaulyje“.

„Šis radinys suteiks mums daug žinių apie runų naudojimą ankstyvajame geležies amžiuje. Tai gali būti vienas pirmųjų bandymų Norvegijoje ir Skandinavijoje naudoti runas ant akmens“, – naujienų agentūrai AP sakė Oslo universiteto, kuriam priklauso muziejus, profesorė Kristel Zilmer.

Senesnių runų rasta ant kitų daiktų, bet ne ant akmens. Ankstyviausias runų radinys yra ant kaulinių šukų, rastų Danijoje. K.Zilmer sakė, kad galbūt runoms išraižyti buvo panaudotas peilio ar adatos galiukas.

Minimas runų akmuo buvo aptiktas 2021 metų rudenį kasinėjant kapą netoli Tirifjordo, į vakarus nuo Oslo, regione, garsėjančiame keliais monumentaliais archeologiniais radiniais. Kremacijos duobėje esantys daiktai – sudegę kaulai ir medžio anglis – rodo, kad runos greičiausiai buvo užrašytos 1–250 metais.

„Mums reikėjo laiko, kad galėtume išanalizuoti ir datuoti runų akmenį“, – sakė ji aiškindama, kodėl apie radinį pirmą kartą buvo paskelbta tik antradienį.

31 cm ir 32 cm dydžio akmenyje yra kelių rūšių užrašai, ir ne visi jie turi lingvistinę prasmę. Akmens priekyje aštuoniomis runomis užrašyta „idiberug“ – tai gali būti moters arba vyro vardas, arba šeimos pavardė.

K.Zilmer šį atradimą pavadino „sensacingiausiu dalyku, kurį man, kaip mokslininkei, yra tekę atrasti“.

Vis dar reikia atlikti daug akmens, pavadinto Svingerudo akmeniu pagal vietovę, kurioje jis buvo rastas, tyrimų.

„Be jokios abejonės gausime vertingų žinių apie ankstyvąją runų rašto istoriją“, – sakė K.Zilmer.

Nuo sausio 21 dienos akmuo mėnesį bus eksponuojamas kultūros istorijos muziejuje Osle, kuriame sukaupta didžiausia Norvegijos istorinių artefaktų kolekcija nuo akmens amžiaus iki šių laikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius