-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Norvegijos pėstininkų kovinės mašinos: kokios jos ir kaip tampama ekipažo nariu?

Pėstininkų kovinė mašina „CV-90“: kokios šios vikšrinės mašinos galimybės ir ugnies galia? Kaip tampama kovinės mašinos ekipažo nariu?
CV-90
CV-90 / Army Technology

Ką reiškia kodas 90?

Šiuo metu Norvegijos mechanizuotųjų pėstininkų pajėgumo pagrindas yra vikšrinės pėstininkų kovinės mašinos CV-90. Jas gamina tarptautinė bendrovė BAE Systems, kurios sudėtyje yra ir kažkada šių mašinų gamybą pradėjusios Švedijos įmonės Hagglunds ir Bofors. Būtent jos prieš tris dešimtmečius sukonstravo ir pradėjo gaminti šias mašinas Švedijos kariuomenei.

CV90 patiko valstybėms, kuriose kariuomenės buvo arba yra sudarytos šauktinių pagrindu, pavyzdžiui, Šiaurės šalys, Estija ir Šveicarija. Kai mašinos koncepcija buvo kuriama paskutiniaisiais Šaltojo karo metais – kodas 90 ir reiškia 1990-uosius metus, užsakovė Švedijos kariuomenė pageidavo mašinos, kurią galėtų aptarnauti šauktiniai, būdami priešo užnugaryje, miškingoje ir pelkėtoje vietovėje, turėdami tik mašinos komplekte esančius įrankius.

Army Technology/CV-90
Army Technology/CV-90

Tokia ir buvo pirmosios kartos mašina, vadinamasis Nulinis modelis. Koncepciją, kad techninis aptarnavimas gali būti vykdomas turimais įrankiais lauko sąlygomis, gamintojai bandė išsaugoti ir dabartinėje penktoje kartoje, arba modelyje Nr.4.

Konstrukcija numato, kad CV90 naudingasis krovinys yra 17-18 tonų. Į šią masę patenka šarvų paketas, bokštas su ginkluote, visa kita įranga, amunicija, ekipažas ir aštuonių karių desantas.

Įvairi ginkluotė

„Mes pajėgus įveikti priešo mechanizuotuosius vienetus, ypač veiksmingai naikiname priešo pėstininkus“, – teigia Vyr. ltn. Alexander, mechanizuotųjų pėstininkų būrio vadas.

CV90 gamintojai išgyvenamumą mūšio lauke suvokia kaip plačią sąvoką. Į ją įtraukti ne tik šarvai, bet ir aktyvioji apsaugos sistema bei ginkluotė ir nusitaikymo bei mūšio valdymo įranga. CV90 ginkluotė ypač įvairi – nuo 30 mm pabūklų, kurie įrengti norvegų mašinose, 35 mm, kaip pas olandus, danus ir estus, iki 40, 50 mm automatinių pabūklų ir net 120 mm tanko pabūklo. Be to, CV90 gali būti įrengtas bokštelis su suporintu 120 mm minosvaidžiu, užtaisomu per spyną.

Nuo 1993-ųjų, kai CV90 pradėjo tarnybą Švedijos kariuomenėje, gamintojai vartotojams pristatė maždaug 1300 šių mašinų. Vadinamajam CV90 klubui šiuo metu priklauso septynios šalys: Švedija, Norvegija, Suomija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Estija.

Pastaroji mūsų kaimynė 2014 metais už 126 milijonus iš Nyderlandų įsigijo 44-sias trečiosios kartos mašinas CV90 su 35 mm pabūklais. Šių mašinų tiekimas jau užbaigtas, jomis ginkluotas Estijos kariuomenės mechanizuotasis batalionas. Ir iš Norvegijos estai taip pat įsigijo 37-nias CV90 platformas ir ketina jas paversti kovinės paramos mašinomis, skirtomis pėstininkų gabenimui, savaeigiams minosvaidžiams ir panašiems poreikiams.

SA-kuva/CV-90
SA-kuva/CV-90

Norvegijos kariuomenėje šiuo metu naudojama daugiau kaip pusantro šimto ketvirtosios kartos CV-90.

Daugiau žiūrėkite laidoje „Kare kaip kare“:

VIDEO: „Kare kaip kare“. Norvegijos pėstininkų kovinės mašinos ir kaip tampama jų ekipažo nariu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius