Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 25

Nuo didžiausio kalno iki dvigubų saulėtekių: 10 neįtikėtinų vietų kosmose, kurios ateityje gali tapti turistiniais objektais

Balis, Australija, Marsas – taip gali atrodyti atostogų krypčių sąrašas ateities turistams. Nors skamba kaip iš fantastinio filmo scenarijaus, tačiau kosminės kelionės - sparčiai vystoma sritis, tad tik laiko klausimas, kada žmonės galės laisvai keliauti po mūsų Saulės sistemą. Nors netolimoje ateityje tokių galimybių tikriausiai nesulauksime, apžvelgti potencialius lankytinus objektus, tarp kurių - - tikrai galime.
Astronautas poilsiauja
Astronautas poilsiauja / 123RF.com nuotr.

Olimpo kalnas

Pradėti kosminę kelionę vertėtų nuo Marso – potencialiausios planetos, kurią galėtų kolonizuoti žmonės.

Nors atrodo, kad Marsas yra didelė raudonų dulkių dykuma, jame iš tikrųjų yra ką pamatyti. Vienas iš įspūdingiausių objektų – didžiausias kalnas Saulės sistemoje.

123RF.com nuotr./Olimpo kalnas Marse, iliustracija
123RF.com nuotr./Olimpo kalnas Marse, iliustracija

Olimpo kalnu vadinamas užgęsęs ugnikalnis susiformavo prieš 1,8 mlrd. metų, o paskutinis jo išsiveržimas vyko prieš 25 mln. metų, tad jį aplankyti turėtų būti visiškai saugu. Penkis kartus didesnis už Lietuvą, šis kalnas taip pat yra tris kartus didesnis už Everesto kalną.

Centrinė viršukalnė virš vidutinio planetos lygio iškilusi apie 25 km – tad jo šlaitus 19 km aukštyje dengia debesys. Sunku įsivaizduoti, kokio grožio saulėlydis turėtų atsiverti iš tokio aukščio!

Mėlyni saulėlydžiai

Marse lauktų ir kita, neįprasta pramoga. Užsikeberiojus į Olimpo kalno viršūnę būtų galima pasitikti ir palydėti Saulę, o šis reginys gerokai skirtusi nuo to, ką esame įpratę matyti Žemėje.

NASA/JPL/Texas A&M/Cornell/2005 m. marsaeigis užfiksavo, kaip saulėlydžiai atrodo Marse
NASA/JPL/Texas A&M/Cornell/2005 m. marsaeigis užfiksavo, kaip saulėlydžiai atrodo Marse

Nors Marsas vadinamas Raudonąja planeta dėl to, kad diną dangus atrodo raudonas, saulėlydžiai čia – mėlyni. Planetos atmosferos slėgis sudaro tik 1 proc. žemės atmosferos slėgio, o „orą“ sudaro anglies dioksidas ir geležies turtingos dulkės, kurios išsklaido žemo dažnio raudoną šviesą.

Metano ežerai ir ledo ugnikalniai

Esame įpratę prie melsvų ežerų ir lava trykštančių ugnikalnių. Bet kas nenorėtų pamatyti ugnikalnio, iš kurio trykšta ledas, arba ežero, kuriame vietoje vandens – metanas?

Titanas/ NASA
Titanas/ NASA

Šiuos neįprastus objektus galima rasti lediniame Saturno palydove – Titane. Palydove taip pat gausu geizerių, kurių čiurkšlių aukštis siekia 8 km. Kartu su didingu Neptūno vaizdu danguje jie sudarytų nepakartojamą vaizdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius