Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo gebėjimo džiaugtis iki problemų sprendimo: kai kurie dalykai su amžiumi tampa geresni

Nors senatvė daug kam asocijuojasi su senkančiomis jėgomis ir prastėjančia sveikata, tyrėjai pastebi, jog kai kurie dalykai su amžiumi tampa tik geresni. Taigi kas jie?
Brandaus amžiaus moteris
Brandaus amžiaus moteris / 123RF.com nuotr.

Pasak Vestminsterio universiteto gerontologės Danos Rosenfeld, visuomenėje, kurioje itin vertinama jaunystė, senėjimas laikomas „nuosmukiu, kai prarandami intelektiniai gebėjimai, interesai, seksualinis žavesys, pinigai, statusas“. Bet tai nėra tiesa.

Kaip rašo „The Guardian“, tyrimai parodė, kad kai kurie dalykai – nuo bendro pasitenkinimo gyvenimu iki problemų sprendimo įgūdžio – bėgant metams gali pagerėti.

Gebėjimas spręsti problemas

Bostono koledžo daktarų Joshua Hartshorne'o ir Lauros Germine 2015 m. atlikto tyrimo duomenimis, gebėjimas spręsti matematinius uždavinius pasiekia aukščiausią lygį tik po 50 metų.

This is Engineering RAE nuotr./ Unsplash nuotr. /Matematika
This is Engineering RAE nuotr./ Unsplash nuotr. /Matematika

Kitame tyrime, paskelbtame žurnale „Frontiers of Psychology“, teigiama, kad senėjimas daro teigiamą poveikį matematiniams gebėjimams ir simbolinio skaičiavimo procesui.

2020 m. atlikto 24 tūkst. šachmatų partijų tyrimo metu nustatyta, kad žaidėjai optimaliausius ėjimus atlieka būdami maždaug 40 metų.

Fzinė ištvermė

2020 m. tyrimo duomenimis, ištvermgiausi ultramaratonų bėgikai yra 40 ir 45 metų sulaukusios moterys bei tarp 45 ir 49 metų amžiaus atsidūrę vyrai. Vyresni bėgikai pasižymi geresne skausmo tolerancija, teigiama žurnale „Pain Medicine“ paskelbtame straipsnyje, ir turi geresnę techniką bei patirtį.

Gebėjimas džiaugtis

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, gautais iš 60 šalių, vyresnės kartos žmonės yra daug linksmesni už jaunesnius žmones.

Shutterstock nuotr./Senatvė
Shutterstock nuotr./Senatvė

Remiantis duomenimis, gebėjimas jausti džiaugsmą ir pasitenkinimą aukčiausią lygį pasiekia tik sulaukus 82 metų.

Silpnėja alergijos simptomai

D.Rosenfeld teigia, kad virusai kai kuriais atvejais gali sustiprinti imunitetą.

„Taip nutiko per didžiąją gripo epidemiją. Ji pražudė jaunesnius žmones, nes jie turėjo sveiką imuninę sistemą. Tuo tarpu jų tėvai ir seneliai buvo užsikrėtę juo prieš 20 ar 30 metų“, – sako D.Rosenfeld.

Hormonų pokyčiai taip pat kartais gali susilpninti alergijos, pavyzdžiui, šienligės, simptomus.

Seksualinis ir romantinis pasitenkinimas

Kai kurių moterų libido po menopauzės padidėja, sako D.Rosenfeld.

123RF.com nuotr./Brandaus amžiaus pora
123RF.com nuotr./Brandaus amžiaus pora

„Nors su amžiumi vyksta fiziniai pokyčiai, libido ne tiek sumažėja, kiek pasikeičia. Kadangi moterys linkusios ištekėti už vyresnio amžiaus vyrų, sumažėjusį seksualinį aktyvumą daugiausia lemia našlystė. Taigi ne senėjimas savaime mažina lytinį potraukį, o aplinkybės“, – aiškina mokslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius